понеділок, 30 березня 2009 17:19

Обама переплюнув Медведєва

Обама переплюнув Медведєва
Зарплата російського президента Дмитра Медведєва в чотири рази поступається зарплатні його американського колеги Барака Обами. Президент США заробляє на рік 400 тис. доларів - в перерахунку на євро це 292 тис., повідомляє британська ділова газета The Financial Times, що підрахувала зарплати світових лідерів.

Дмитро Медведєв отримує 67 тис. євро на рік - це значно менше, ніж у лідерів західноєвропейських держав. Наприклад, прем"єр-міністр Ірландії Брайан Коуен заробляє 257 тис., а президент Франції Ніколя Саркозі - 240 тис.

Слідом йдуть канцлер ФРН Ангела Меркель (228 тис.) і британський прем"єр Гордон Браун, який отримує 199 тис. євро. Всього півтора роки тому Браун був найбільш високооплачуваним лідером в Європі. Проте в 2008 році удвічі збільшилася зарплата Саркозі, а курс фунта по відношенню до євро впав - все це не сприяло збагаченню британського прем"єра.

Оглядач газети не радить прем"єр-міністрові підвищувати собі зарплатню. Збільшення зарплати державних лідерів нерідко викликає нерозуміння виборців. Так, в жовтні 2007 року через громадську незадоволеність ірландський прем"єр Берті Ахерн не став підвищувати собі заробітну плату на 38 тис. євро, а Брайан Коуен, який прийшов йому на зміну, й зовсім урізав собі зарплату на 10%.

На думку видання, в умовах економічної кризи політикам слід узяти приклад з президента Болівії Ево Моралеса - прийшовши до влади в 2006 році, він відразу удвічі врізав собі зарплату і став отримувати 1,8 тис. доларів на місяць. Цей крок отримав підтримку населення, і минулого року президентові під час референдуму висловили довіру 67% виборців.

Відомо, що і президент Дмитро Медведєв, і прем"єр-міністр Володимир Путін отримують зарплати значно менші, ніж будь-хто з їхніх колег по "великій вісімці".

А найбільш високооплачуваним главою держави є<>прем"єр-міністр Сінгапуру ЛіСянь Лун, річний прибуток якого залежно від розміру додаткових виплат може коливатися від 2 млн до 2,5 млн доларів, повідомлялося минулого року в дослідженні американської консалтингової компанії Hay Group. В умовах економічної кризи вирішено було скоротити бюджет прем"єра відразу на 20%.

А ось афганський президент Хамід Карзай, за офіційною інформацією, отримує менше 500 доларів на місяць. Жодних побічних прибутків він, за власними словами, не має. У нього немає ані власного будинку, ані землі, ані машини. Лідер Афганістану запевняє, що у нього є лише 10 тисяч доларів на банківському рахунку і декілька коштовних каменів.

Між тим, в березні Кабінет міністрів України прийняв постанову про зменшення зарплат прем"єрові, Президентові, главі його Секретаріату, міністрам, губернаторам, депутатам Ради, мерові Києва та Севастополя. Зарплатню урізали вдвічі й в результаті Віктор Ющенко замість 23 тисяч гривень на місяць, отримує всього лише 11,5 тисяч. Тимошенко дісталося й того менше - близько 8 тисяч, а її міністри задовольняються 6,5 тисячами на місяць. Нардеп отримує приблизно 6 тисяч гривень, віце-спікер - 7,5 тисяч, глава обладміністрації - 5,5 тисяч гривень, а мери міст - близько 9 тисяч гривень.

За матеріалами NEWSru.com, Украинский Бизнес Ресурс

Зараз ви читаєте новину «Обама переплюнув Медведєва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі