неділя, 06 листопада 2022 02:50

Спецтема: Війна Росії проти України

Нові обличчя українського війська: як з'явилися бригади Богуна, короля Данила та Холодний Яр
10

8-й полк оперативного призначення імені Івана Богуна – це формування Національної гвардії України
Фото: Facebook
24-та окрема механізована бригада імені короля Данила — військове з'єднання механізованих військ у складі Сухопутних військ Збройних сил України
28-ма окрема механізована бригада носить почесну назву на честь Лицарів зимового походу – учасників Першого зимового походу військ Української народної республіки тилами Червоної та Білої армій
24 лютого 2022 року, в ході нового російського вторгнення в Україну, військовослужбовці 93 ОМБр взяли в полон перших двох російських окупантів
Під час війни 2022 року 92-га ОМБр брала участь в обороні Харкова на Чугуївському напрямку

З початком російсько-української війни 2014 року Збройні сили України почали змінюватися та відмовлятися від минулого. Одним з проявів таких реформ стала зміна назв і символів радянських часів і доби Російської імперії. Нове обличчя українського війська почали формувати, спираючись на українські історичні воєнні традиції. Gazeta.ua зібрала історію тих частин, які позбулися радянського минулого й набули нових найменувань.

Полк імені Івана Богуна

8-й полк оперативного призначення імені Івана Богуна – це формування Національної гвардії України. Його сформували на базі спецпідрозділу "Ягуар" Внутрішніх військ. Дислокується на Вінниччині. Ім'я Івана Богуна, українського полковника, військового й державного діяча часів Хмельниччини, полку надали 24 березня 2018-го.

Серед досягнень цієї частини – звільнення Харківської обласної державної адміністрації від сепаратистів. В ніч з 7 на 8 квітня 2014 року "Ягуар" провів спецоперацію зі звільнення. Без жодного пострілу й жертв було затримано 70 порушників.

2014-го, коли почалися бої на сході, військові з полку Богуна забезпечували правопорядок в Ізюмі й Слов'янську. 17 лютого 2015-го підрозділ полку виконував завдання з виведення українських сил з району Дебальцева.

Ім'я славетного полковника має також військовий ліцей у Києві. За радянських часів цей навчальний заклад називали за російською калькою – суворовським училищем. Від 1 червня 1998 року, за ініціативи Спілки офіцерів України, ліцею дали ім'я Богуна.

Бригада імені Короля Данила

24-та окрема механізована бригада імені короля Данила – військове з'єднання механізованих військ у складі Сухопутних військ Збройних сил України. Базується на Львівщині. Має ім'я короля Данила – правителя Королівства Русі, видатного державного діяча й полководця середньовіччя. Сам він заснував "місто лева".

Ця бригада також почала війну з Росією 2014-го. Тоді бійці цього з'єднання брали участь у боях на Луганщині – за Красний Лиман, Лисичанськ, вели бої в Георгіївці й Лутугині, Новосвітлівці й Хрящуватому, під Луганським аеропортом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Оборона Росії – дірява" – експерт пояснив значення удару по аеропорту в Криму

Бригада також була одразу залучена до оборони під час широкомасштабних воєнних дій цього року. Зокрема, брала участь в обороні Попасної. 8 травня 2022 року українським військовим довелося відійти з Попасної на підготовлені позиції, місто опинилося під російською окупацією.

Бригада імені Лицарів зимового походу

28-ма окрема механізована бригада носить почесну назву на честь Лицарів зимового походу – учасників Першого зимового походу військ Української Народної Республіки з тилами Червоної та Білої армій (1919–1920). Це ім'я бригада отримала в серпні 2019-го. До здобуття незалежності України це був 89-й гвардійський мотострілецький полк Радянської армії.

Під час війни на сході України підрозділи бригади утримували позиції на півдні Донецької області. Тривалий час військові бригади спільно з іншими підрозділами успішно відбивали атаки на Донецький аеропорт.

25 лютого 2022 року під час відбиття російського вторгнення в Україну, 28-ма окрема механізована бригада вступила в бій з російськими військами. Росіяни спробували висадити морський і повітряний десант у районі Коблева на Чорноморському узбережжі Миколаївської області – українські військові цьому завадили.

Бригада Холодний Яр

93-я окрема механізована бригада базується на Дніпропетровщині. З 2014-го бере участь у війні на сході України з Росією. Підрозділи бригади пройшли найзапекліші бої війни, зокрема під Іловайськом і Донецьким аеропортом. Бригада зазнала найбільших втрат серед військових частин України: на кінець 2017 року в боях загинуло 272 військовослужбовці.

Бригада має почесне найменування Холодний Яр – на честь історичної місцевості Наддніпрянської України, що уславилася своїми повстанцями.

У березні 2014 року бригада однією з перших вирушила на захист кордонів на Луганщині. У травні воювала на Донецькому напрямку. 24 липня воїни бригади спільно із силами батальйонів "Дніпро-1", ДУК "Правий сектор", "Донбас" і "Шахтарськ", звільнили від бойовиків Піски. Тоді взяли під контроль трасу Дніпропетровськ – Донецьк. Таким чином створили головний шлях постачання для українських захисників Донецького аеропорту.

У липні підрозділи бригади були залучені до оборони в районі міста Дебальцеве. Згодом обороняли Іловайськ. Батальйонна тактична група 93-ї бригади налічувала 293 бійців. У листопаді 2014 року з оточення з-під Іловайська змогли вийти чи були пораненими 137 осіб, 114 загинули чи вважалися зниклими безвісти, ще 42 перебували в полоні. За іншими даними, під час виходу з "Іловайського котла" загинуло понад 70 воїнів бригади, поранено 50 осіб, а ще 30 зникли безвісти.

У вересні 2014 року підрозділи бригади вперше залучені безпосередньо до оборони Донецького аеропорту. Брали участь у найзапекліших боях за ДАП наприкінці листопада 2014 року – січні 2015-го. Легендарні "кіборги" воювали за аеропорт 242 дні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Є спосіб скинути Лукашенка" – заступник командира Білоруського полку імені Кастуся Калиновського

24 лютого 2022 року під час нового російського вторгнення в Україну військовослужбовці 93-ї ОМБр взяли в полон перших двох російських окупантів. Бригада брала активну участь в боях за Охтирку на Сумщині. 26 березня звільнили місто Тростянець Сумської області.

Бригада імені Івана Сірка

92-га окрема механізована бригада базується на Харківщині. Створена 2000 року на базі 6-ї дивізії Національної гвардії України. Нову назву бригада дістала на честь кошового отамана Запорізької Січі в XVII ст. Івана Сірка.

З початком війни 2014 року військові 92-ї поїхали на Донбас. У серпні 2014-го ротно-тактична група намагалася деблокувати оточення під Іловайськом. Однак упродовж однієї ночі майже всю техніку колони знищили. 2015-го військові бригади брали участь у боях під Дебальцевим. 12 лютого підрозділ бригади з єдиним танком, командиром якого був Василь Божок, відправили в район Логвиного. Надійшла інформація, що з Вуглегірська висунулися п'ять танків проросійських сил. У бою танк 92-ї бригади зміг підбити три танки супротивника, після чого був змушений відійти.

Військові 92-ї бринади 16 травня 2015 року поблизу Щастя на Луганщині захопили в полон спецпризначенців ГРУ РФ Олександра Александрова та Євгена Єрофєєва.

Під час війни 2022 року 92-га ОМБр брала участь в обороні Харкова на Чугуївському напрямку.

Бригада імені Чорних запорожців

72-га окрема механізована бригада розміщується в Київської області. Створена 2002 року на базі 72-ї гвардійської механізованої дивізії. Зараз бригада має почесну назву на честь Чорних запорожців – військового формування часів УНР.

З 2014 року бригада брала участь у війні на сході. Її підрозділи влітку 2014-го вели важкі бої на російсько-українському кордоні, наприкінці березня окремі підрозділи утримували оборону навколо Маріуполя та Волновахи на Донеччині. Перший механізований батальйон під командуванням Івана Войтенка утримував Маріупольський аеропорт. У травні частково закинутий і тільки-но відвойований Донецький аеропорт. В аеропорту рота Богдана Барди утримувала оборону понад 70 днів. Взимку 2016-го військові були під Авдіївкою в промзоні.

Бригада імені Костянтина Острозького

30-та окрема механізована бригада з 2018 року має ім'я князя Костянтина Острозького – полководця Великого князівства Литовського й Руського середніх віків.

Першим боєм 30-ї бригади став бій 22 травня 2014-го в районі міста Рубіжне на Луганщині.

Після звільнення Слов'янська українськими військами 5 липня підрозділам бригади дали наказ зайняти Савур-Могилу й завдати удару вздовж кордону для звільнення оточених там українських сил.

Зараз бригада захищає Україну на Донеччині.

Бригада імені Івана Мазепи

З'єднання механізованих військ, яке базується в місті Бахмут Донецької області. З 6 травня 2020 року бригада має почесну назву на честь Івана Мазепи – українського військового, політичного й державного діяча.

Бригада була однією з перших, яка зустріла війну 2014-го. Після півроку участі в бойових діях у зоні АТО бригада в повному складі перемістилася на мирну територію для відновлення боєздатності. Взимку 2016 року бригада знову вирушила на передову, зайнявши оборону на Світлодарській дузі на Бахмутському напрямку. 22 листопада 2017 року воїни бригади звільнили села Гладосове й Травневе на північ від Горлівки. В середині липня 2019 року воїни 54-ї бригади провели на Донбасі операцію, знищивши базу загарбників, на якій перебували військова техніка та особовий склад ворога – у противника 20 убитих і 11 поранених.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "На Білорусь чекає війна проти України. Наказ віддасть Лукашенко чи інша маріонетка" – Вадим Кабанчук

2022-го з початком широкомасштабного вторгнення Росії бригада одразу стала на захист України. Бійці 92-ї виконують бойові завдання на Донеччині поблизу Мар'їнки.

Бригада імені Богдана Хмельницького

Спеціальна військова частина в складі Сухопутних військ Збройних сили України, підпорядкована безпосередньо президенту України. Бригада має почесну назву на честь гетьмана Богдана Хмельницького.

240 військовослужбовців полку брали участь у бойових діях у війні на сході України. Вони виконували завдання в Дебальцевому, Щасті, Попасній, на Савур-Могилі, в Станиці Луганській, Маріуполі, Широкиному тощо.

15 грудня 2017 року президент Петро Порошенко надав полку почесну назву імені гетьмана Богдана Хмельницького та вручив полку бойове знамено. Так відновили українську військову традицію – називати військові формування за іменами видатних козацьких гетьманів, полковників та отаманів. Дату церемонії приурочили до Ультиматуму Раднаркому, який був фактичним оголошенням Радянською Росією війни Українській Народній Республіці.

Бригада імені Князя Романа Великого

14-та окрема механізована бригада – з'єднання Сухопутних військ Збройних сил, яке сформували 1 грудня 2014 року із залишків розформованої 51-ї механізованої бригади й нових мобілізованих. 14 жовтня 2019 року бригаді дали почесне найменування – імені князя Романа Великого.

Бригада брала активну участь у боях на сході України. Зокрема, у звільненні Лисичанська, Сіверськодонецька, Рубіжного, Мар'їнки, Красногорівки, боях на Савур-Могилі. Підрозділи бригади були залучені до зимових боїв 2015 року за Дебальцеве.

З початком нового вторгнення воїни бригади також захищають країну. Три танкові екіпажі 14-ї окремої механізованої бригади 8 березня 2022 року в бою за визволення від російських окупантів селища Макарів Київської області підбили шість російських танків.

Зараз ви читаєте новину «Нові обличчя українського війська: як з'явилися бригади Богуна, короля Данила та Холодний Яр». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі