четвер, 26 березня 2009 10:22

Німці дозволили передрук нацистських газет

Передруковані газети нацистської епохи, які з"явилися в газетних кіосках в січні, викликали загальнонаціональну дискусію про цензуру в пресі.

У середу мюнхенський суд виніс вердикт про те, що британському видавцеві популярної історичної серії "Zeitungszeugen" (Газетні свідки) буде дозволено перевидання старих нацистських газет, надрукованих до 1939 року.

Суд обгрунтував своє рішення законом про авторське право, в якому говориться, що відновлення авторських прав може відбутися через сімдесят років. Земля Баварія мала авторські права на більшість газет нацистської епохи, а також на книгу Адольфа Гітлера "Майн Кампф" і забороняла передруковувати їх. Але оскільки Гітлер помер, не залишивши жодних спадкоємців, Баварія має всі права на його майно, яке включає і нацистські газети, що "належали" диктатору.

Лідери єврейських організацій попередили, що повторні публікації нацистських газет, які видавець Пітер МакГи вважає частиною кампанії з підвищення обізнаності в історії, можуть створити небезпечний прецедент.

"Я вельми сумніваюся у доцільності такого проекту", - сказав пан Крамер, генеральний секретар Центральної ради євреїв після розповсюдження перших 250 тисяч примірників по всій Німеччині. Початковий наклад був розпроданий так швидко, що прийшлося додрукувати 50 тисяч примірників.

Крамер побоюється, що неонацисти зловживатимуть газетами, які стануть об"єднуючим фактором. На сторінках однієї з газет "Der Angriff", наприклад, гітлерівська пропаганда в особі Геббельса нападає на єврейську пресу в колонці під заголовком" Зробити чистки "!

Поліцейські заходи і офіційні зусилля із заборони передруку газет нацистської епохи викликали загальнонаціональну дискусію про те, чи готові німці впоратися з їхніми демонами історії.

"Коли в Німеччині мова заходить про нацизм, то всіх тіпає. Це справжній невроз", - сказав 78-річний історик Ханс Моммзен, професор Рурського університету. - В Ізраїлі можна купити "Майн Кампф" в будь-якому книжковому магазині, але тут ця книга, як і раніше, заборонена".

Це створює міфічну ауру про минуле для самих німців. Газета Sueddeutsche Zeitung пише, що читачі виявилися досить розумними, щоб критично поставитися до гітлерівської пропаганди". А в тих, хто народився після війни, ці статті могли б визвати і шок і подив, повідомляє DeutscheWelle.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Німці дозволили передрук нацистських газет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі