неділя, 08 жовтня 2023 05:50

Не рубайте старі дерева: що означає головна заборона дня

Не рубайте старі дерева: що означає головна заборона дня
Восьмого жовтня заборонено рубати старе дерево Фото: pinterest

Восьмого жовтня за новим церковним календарем вшановують Пелагію Антіохійську.

Пелагія жила в III столітті, в Антіохії. Вона була неймовірно красива, працювала танцівницею і вела вільний спосіб життя. За красу її прозвали Маргарита, що в перекладі означає "перлина".

Одного разу в Сирію, на собор єпископів, приїхав єпископ Нонн. Побачивши багато вбрану і шалено вродливу дівчину, він був вражений не тільки її зовнішністю, а й манерами, далекими від християнства. Єпископ молився за Пелагею всю ніч, і наступного дня вона прийшла до церкви. Послухавши проповідь єпископа, дівчина вирішила хреститися. Після цього вона роздала своє багатство жебракам, а сама пішла в чоловічий монастир на Оливній горі й постриглася в ченці під виглядом юнака. Там свята Пелагея провела все життя до самої смерті. Мощі святої знаходяться в Єрусалимі, в Оливній печері.

Прикмети

гарна погода цього дня - така буде ще стояти три тижні;

північний вітер - до холодної зими, південний - буде тепла зима, західний - сніжна;

з дерев ще не опало листя - зима прийде нескоро.

У народному календарі - свято Палашки, Ознобиці, Починки. На вулиці ставало дедалі холодніше, тому традиційно в цей час було прийнято лагодити зимовий одяг. Дуже важливо було не залишати дірки в кишенях, інакше з дому підуть гроші.

Що не можна робити

лінуватися і байдикувати - суворо заборонено;

пліткувати і вести безглузді розмови;

скандалити, лихословити;

розповідати погані сни до заходу сонця - інакше збудуться.

Одна з особливих заборон дня: не можна рубати старі дерева. За повір'ями, в них живуть душі померлих, які мучаться - від цього дерева скриплять на вітрі. Якщо зрубати таке дерево, то весь рік страждатимеш від болю в кістках.

Що можна робити

Святій Пелагеї моляться про спасіння душі тих, хто веде неправедний спосіб життя, просять наставити на істинний шлях п'яниць і наркоманів. Допомагає також свята у важких хворобах і прийняти рішення в складній ситуації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які свята чекають українців у жовтні: опублікували церковний календар ПЦУ

Цього дня дістають із шаф зимові речі, а літні ховають до наступного року. Усю консервацію, соління, заготовки заносять у комори та погреби.

Іменини

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Таїсія, Тетяна, Петро, Віктор, Микола, Володимир, Іван, Дмитро, Павло, Василь.

Цього року українці будуть святкувати Різдво Христове 25 грудня. Це нова дата за церковним календарем, який ввели в дію першого вересня.

Перед Різдвом починається один з найтриваліших у році постів — Різдвяний піст. Він триває 40 днів і необхідний, щоб очистити душу й тіло перед Різдвом Христовим. Під час Різдвяного посту вірянам дозволяється їсти овочі, фрукти, каші, гриби, бобові, інколи рибу. Але заборонено вживати м'ясо, яйця, молочні продукти, сир, вершкове масло.

Зараз ви читаєте новину «Не рубайте старі дерева: що означає головна заборона дня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі