середа, 31 жовтня 2018 15:41

"Наш оптимізм має бути обережним" - відносини України та Угорщини покращуються

"Наш оптимізм має бути обережним" - відносини України та Угорщини покращуються
Сергій Солодкий: здорова комунікація може з часом призвести до повного порозуміння та міцних партнерських стосунків. Фото: 5 канал

Київ і Будапешт почали виявляти схильність до конструктивного вирішення конфлікту.

Про це в коментарі для Gazeta.ua говорить експерт з міжнародних питань Сергій Солодкий.

"Країни змогли об'єктивно оцінити ризики та загрози, що стоять перед всім регіоном. Ідеться про російську агресію.

Здорова комунікація може з часом призвести до повного порозуміння та міцних партнерських стосунків. Наш оптимізм має бути обережним. Улітку міністр закордонних справ Павло Клімкін зустрічався зі своїм угорським колегою. Здавалось, всі питання врегульовані. Але не встиг Сійярто залишити Україну, як знову почав гостро висловлюватись щодо України", - нагадує міжнародник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт сказав, коли може відбутися Всеукраїнський об'єднавчий собор

Треба бути обережними з будь-якими угодами, вважає він.

"У тому числі і щодо захисту нацменшин. Ми не можемо заради дружніх стосунків йти на будь-який компроміс. У першу чергу, треба відстоювати свої інтереси. Якщо угода відповідає нашій конституції, її варто підписувати. Якщо там будуть моменти щодо закону про освіту, нам необов'язково вносити правки у сам закон (Будапешт звинувачує Київ, що він обмежує права національної меншини на Закарпатті. Навчання в старших класах має бути українською, за законом. Мову меншини вивчатимуть як факультатив. — Gazeta.ua). Спірні питання можна регулювати окремим додатковим документом", - додає Сергій Солодкий.

Угорщина змінила скандальну назву посади міністра з питань розвитку Закарпаття.

Тепер вона називається "міністр, відповідальний за розвиток співпраці Сабольч-Сатмар-Березької області та Закарпатської області, а також координацію програми розвитку дитячих навчальних закладів Карпатського регіону".

Керівник МЗС Угорщини Петер Сійярто запропонував Україні укласти угоду про захист нацменшин. Згідно з нею, Україна та Угорщина повинні утримуватися від політики, яка могла б призвести до асиміляції національних меншин і зміни національного складу у певному регіоні.

Зараз ви читаєте новину «"Наш оптимізм має бути обережним" - відносини України та Угорщини покращуються». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі