вівторок, 17 грудня 2013 16:48

Найбільше порушують Закон про заборону куріння в Одесі

Найбільше порушують Закон про заборону куріння в Одесі

Одеса стала лідером серед українських міст за порушенням Закону про заборону куріння. Друге місце посіли Суми, Вінниця та Донецьк. Жодного порушення не помітили у Черкасах і Херсоні. Про це під час прес-конференції повідомив Андрій Скіпальський, керівник Центру "Життя" та експерт Альянсу із виконання рамкової конвенції Всесвітньої організації охорони здоров'я із боротьби проти тютюну.

Такі дані були отримані внаслідок моніторингу кафе, барів та ресторанів волонтерами громадських організацій протягом листопада 2013 року. Відвідали 886 закладів у Києві, Криму та 12-ти обласних центрах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Викурили на 15 мільярдів сигарет менше

- Найбільше порушень є у таких закладах як бари — це 14%. Сюди ж потрапили більярдні, клуби. Далі йдуть ресторани — порушення у 10% закладів. На останньому місці кафе — всього 7%. Також ми виявили, що існують такі типи закладів, як кальянні, в той час, коли кальяни також заборонені законом, - говорить Андрій Скіпальський.

В ресторанах курять переважно, якщо це VIP-заклад. За те, що клієнти викладають величезні гроші за їжу та напої, адміністрація дарує їм бонус у вигляді куріння. В закладах іншого типу часто порушують закон у пізній вечірній час. Третина всіх зафіксованих громадськими організаціями порушень — це куріння кальянів.

Окрім власне куріння у закладах помічають й порушення іншого типу. Це розміщення реклами, що певним чином стимулює куріння — вивіски, підсвітки тощо, присутність промоутерів, які рекламують окрему марку сигарет, а також відсутність обов'язкового оголошення про заборону куріння у закладі, навіть якщо там не курять.

Зараз ви читаєте новину «Найбільше порушують Закон про заборону куріння в Одесі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі