четвер, 11 жовтня 2007 08:43

Нафтопровід від Чорного до Балтійського моря піде в обхід Росії

Азербайджан, Грузія, Литва, Польща і Україна підписали міжвідомчу угоду про співпрацю в енергетичному секторі. Угоду підписали представники профільних міністерств цих країн у середу, в перший день енергетичної конференції у Вільнюсі. Сторони домовилися про створення і розвиток комерційно привабливого коридору для транспортування вуглеводнів із регіонів Каспійського моря на міжнародний ринок через Азербайджан, Грузію, Україну і Польщу.

Учасники договору також домовилися про дослідження шляхів посилення безпеки мережі транзиту, зокрема морських перевезень і трубопровідного постачання вуглеводнів із регіону Каспійського моря. Крім того, сторони також домовилися про визначення додаткових джерел і розробку маршрутів постачання і транзиту вуглеводнів.

Раніше представники нафтогазових корпорацій Азербайджану, Грузії і Литви підписали договір про приєднання до спільного українсько-польського підприємства, створеного для реалізації проекту добудови нафтопроводу Одеса - Броди до польських міст Плоцьк і Гданськ вартістю 700 млн доларів.

Нафтопровід, як вважають країни, що беруть участь у проекті, покликаний стати альтернативою постачанням нафти з Росії, створити умови для доставки нафти з регіонів Каспійського і Чорного морів у регіон Балтійського моря, а звідти - на міжнародний ринок. Орієнтовна дата запуску нафтопроводу від Чорного моря до Балтійського - 2012 рік.

За задумом партнерів, продовженим на північ нафтопроводом до Польщі з подальшою перспективою виходу на західноєвропейський ринок піде з Азербайджану каспійська нафта. Баку виразив політичну підтримку проекту і поставив підпис під договором, проте свою реальну участь пов"язує з комерційною доцільністю. Річ у тому, що для доставки азербайджанської нафти у Європу за вказаним маршрутом доведеться використовувати комбіновані перевезення, залізницею та морем зокрема, що неминуче позначиться на вартості нафти. Тому експертами обговорюються також варіанти наповнення "труби" сировиною з Казахстану, Узбекистану або Туркменії.

Варшава зможе забезпечити сировиною керований польською компанією "ПКН Орлен" Мажейкський нафтопереробний завод у Литві, який опинився в складному становищі після аварії на нафтопроводі "Дружба" і втрати російської сировини, яку довелося доставляти танкерами, що набагато дорожче. Утім, поки що, як і раніше, йдеться про танкери, але Литва прагне будівництва відгалуження.

Крім того, в рамках конференції планувалося підписання угоди про установу спільного литовсько-польського підприємства для реалізації проекту "енергомосту", а саме з"єднання електросистем Литви і Польщі, тим самим і Європейського Союзу. Але в кінці минулого тижня з цього питання між двома країнами з"явилися розбіжності, які подолати так і не вдалося.

Знаходячись з візитом у Вільнюсі минулої п"ятниці, міністр господарства Польщі Петро Возьняк заявив, що якщо його країні не нададуть гарантій отримання 1 тис. 200 мегават, тобто приблизно третини електроенергії, що виробляє нова АЕС, яку спільними зусиллями мають намір побудувати в Литві країни Балтії і Польща, реалізація інших проектів, тобто проекту з"єднання електромереж, затримуватиметься. Це викликало у Вільнюсі негативну реакцію - президент і прем"єр-міністр Литви скасували заплановані зустрічі з главою Мінхозу Польщі.

Президенти Литви і Польщі намагалися знайти взаємоприйнятне рішення, за їх ініціативою з понеділка поновилися переговори, але вони не увінчалися успіхом. В зв"язку з цим планується, що цей договір може бути підписаний протягом місяця. Прем"єр Литви Гедімінас Киркилас вважає, що говорити про квоти електроенергії, вироблюваної на майбутній новій АЕС, передчасно, оскільки не ухвалено рішення, яку потужністьматиме ця станція.

Учасники Вільнюської конференції домовилися провести наступну зустріч у Києві в 2008 році. Про це повідомив президент Азербайджану Ільхам Алієв на спільній із президентами Литви, України, Польщі, Грузії прес-конференції по підсумках першого дня роботи Вільнюської конференції.

Як відзначив президент України Віктор Ющенко, в Києві на енергетичному саміті буде затверджений графік реалізації проекту добудови нафтопроводу Одеса Броди Плоцьк - Гданьськ. Графік включатиме реалізацію робіт, визначення фінансового і технічного ресурсів. NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Нафтопровід від Чорного до Балтійського моря піде в обхід Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі