четвер, 17 січня 2013 12:55

Національна традиція, яку Фірташ пам'ятає з дитинства
16

15 січня після "маланкування" по всій Буковині, будь то дальні села чи міста, кращі маланкарі приїхали на щорічний національний фестиваль "Маланка-фест 2013" у Чернівцях.

Напередодні, у Старий Новий рік 13 та 14 січня це свято традиційно святкували у Чернівецькій, Тернопільській, Івано-Франківській, Хмельницькій та інших областях. Це давня традиція, характерна для Буковини. Маланка-фест 15 січня став кульмінацією низки новорічних і різдвяних свят.

"На Буковині багато традицій, що збереглися з давніх часів. Маланка – одна з них, але для мене – найбільш яскрава і весела. Я пам'ятаю, коли я був ще зовсім маленьким, ми святкували Маланку навіть більше, ніж Новий Рік. Усі діти самі робили маски, костюми і так рядженими ходили по домівках, колядували, танцювали. Я дуже радий, що ці звичаї так популярні сьогодні. Ми підтримали фестиваль цього року і будемо продовжувати допомагати розвитку народних обрядів і традицій України " - розповів Дмитро Фірташ, засновник благодійного фонду FIRTASH Foundation, який надав фінансову підтримку фестивалю в цьому році.

У фестивалі взяли участь 32 команди, а це більше 1000 маланкарів. Щасливими переможцями стала команда "Маланка з Вашковців", друга премія дісталася команді "Маланка з Красноїльська", а третє місце посіла команда "Маланка села Горбове".

Засновник і керівник фонду FIRTASH Foundation Лада Фірташ вручила командам переможцям грошові призи: 50 000 гривень за перше, 30 000 гривень за друге і 20 000 гривень за третє місце. Переможці також отримали статуетку-символ фестивалю і дипломи учасників.

Решта учасників також не залишилися непоміченими; їм були вручені пам'ятні дипломи учасників, а також по 4000 гривень на витрати, пов'язані з поїздкою до Чернівців, адже багатьом командам довелося добиратися з далеких сіл.

Гуляння тривали до пізнього вечора і завершилися святковим салютом.

Зараз ви читаєте новину «Національна традиція, яку Фірташ пам'ятає з дитинства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі