понеділок, 26 серпня 2024 20:23

Спецтема: Війна Росії проти України

На тимчасово окупованій території України набирає силу підпілля: розвідник розповів деталі

На тимчасово окупованій території України набирає силу підпілля: розвідник розповів деталі
На тимчасово окупованій території України набирає силу підпілля. Фото: колаж УНІАН

Україна нарощує підпільну боротьбу з росіянами на окупованих територіях.

Агенти української військової розвідки виконують розвідувальні місії, диверсії та ліквідовують самих окупантів. Про це розповів британському Sky News представник Сил спеціальних операцій, полковник спецназу на ім'я Микола.

За його словами, рух опору активно діє в Криму та на окупованій частині континентальної України. Крім того, про всяк випадок створюються мережі агентів у тих частинах України, які можуть потрапити під контроль Росії.

"Звичайно, робота, яку виконують наші люди, небезпечна. Багато наших людей загинуло під час роботи, багато з них опиняються в російських тюрмах. Але це нас не лякає, тому що наша мета виправдовує ті втрати, які ми зазнаємо", - сказав Микола.

Він зауважив, що підпільники "спокійно, тихо, приховано" виконують поставлені завдання, не чекаючи швидкої винагороди чи слави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни намагаючись штурмувати Вовчанськ - втратили 20% особового складу за кілька днів

Інформація, яку надають учасники опору, передається українським збройним силам для координації військових ударів та інших наступальних дій, у тому числі в Криму. За словами Миколи, рух опору буде ключовим у будь-якій майбутній спробі змусити російську армію вийти з півострова, який вони окупували з 2014 року.

Рух опору неофіційно почався після того, як Росія вперше вторглася в Крим і частину східної України десять років тому. Однак напередодні повномасштабного вторгнення у 2022 році він став більш формальною структурою під командуванням Сил спеціальних операцій.

"Я не можу вам назвати конкретну цифру, оскільки ця інформація є секретною. Але я можу вам сказати, що цих людей тисячі. Я радий бачити, що вона зростає. Зараз ми розпочали кампанію з популяризації руху опору і створюємо умови для того, щоб кожен громадянин України міг з нами конфіденційно спілкуватися та пропонувати свої послуги", – сказав Микола.

Окрім розширення опору в окупованій частині України, останнім часом почав зростати інтерес до участі в русі опору від цивільних осіб усередині Росії.

За словами Миколи, його підрозділ не буде працювати з російським підпіллям, але росіяни можуть винести уроки з українських операцій опору.

"Це частина опору, але їхній спротив – проти режиму Путіна. Це не наш рух, який ми організовуємо всередині нашої країни. Вони вже вчаться у нас і починають використовувати наші методи вже в Російській Федерації, і ми бачимо в цьому великий потенціал", - сказав розвідник.

Агенти підпільного руху "АТЕШ" зафіксували розгортання лінії оборони поряд із військовою частиною прикордонною службою ФСБ у селищі Привітне.

Під час розвідки було виявлено наглядові пости, кулеметні точки та траншеї для оборони.

Там також є блок пост біля пляжу, де контролюються всі переміщення цивільного населення та туристів.

Зараз ви читаєте новину «На тимчасово окупованій території України набирає силу підпілля: розвідник розповів деталі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі