неділя, 07 серпня 2011 12:43

На Прикарпатті вшанували пам'ять розстріляних польських інтелігентів
13

Фото: Фото: Ксенія Ліщинська

На Прикарпатті між селами Рибне і Павлівка Тисменицького району вшанували пам'ять понад 700 загиблих від рук німецьких нацистів представників польської інтелігенції. Там відбулося відкриття та освячення пам'ятника розстріляним полякам.

У заході взяли участь керівники Івано-Франківської облдержадміністрації, Івано-Франківського міськвиконкому, в.о. консула Генерального консульства Польщі у Львові Анджей Дрозд, генеральний секретар Ради охорони пам'яті боротьби та мучеництва Польщі Анджей Кунерту, голова польського Товариства культури "Пшиязнь" Луція Кубіцька, представники і родини загиблих з польських міст Ополє, Кошалін, Варшава, Краків, гості Львівської, Чернівецької областей, Великої Британії, представники духовенства та місцевої громади.

"У серпні 1941-го гауптштурмфюрер СС Ганс Крігер, який до цього часу провів розстріл польських професорів у Львові, зробив щось подібне і в нас. Спершу розстріляли євреїв, а згодом полякам казали, аби ті зголошувалися до комендатури, де із ними підписуватимуть угоди та надаватимуть працю. Отримавши таким чином сотні адрес, фашисти згодом ходили по помешканнях та арештовували поляків. Ні в чому невинні люди сиділи у в'язниці. Звідтіля їх, роздягнених, вантажили у машини та вивозили до Чорного лісу. Кільком нещасним вдалося втекти", - розповіла Кубіцька.

Про це місце трагедії стало відомо у 1988 році. Тоді члени українського історико-культурного товариства "Меморіал" розкопували чимало масових поховань жертв фашистських загарбників та енкаведистів.

Також почали приїжджати колишні мешканці міста, які на той час жили в Польщі. Вони й розповіли про те, що трапилося у 1941 році.

Тепер, через 70 років після трагедії, на місці трагедії встановлений хрест, створений львівським скульптором Олександром Криськівим з написом "Якщо я забуду про них, то ти, Господи, забудь про мене". За кілька десятків метрів — дерев'яна каплиця.

Зараз ви читаєте новину «На Прикарпатті вшанували пам'ять розстріляних польських інтелігентів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі