субота, 12 червня 2010 12:31

На Прикарпатті планують збудувати 40 малих гідроелектростанцій

На Прикарпатті планують збудувати 40 малих гідроелектростанцій

Перед Прикарпаттям постала нагальність спорудження на карпатських річках малих ГЕС як джерел електроенергії і водночас гідротехнічних споруд для запобігання руйнівним повеням .

Про це заявив голова Івано-Франківської ОДА Михайло Вишиванюк на засіданні Ради єврорегіону "Верхній Прут", до складу якої входять керівники Івано-Франківської, Чернівецької областей та Сучавського повіту (Румунія).

Ця пропозиція увійшла до плану робіт Ради на 2011 рік.

"Минулими роками Прикарпаття досить пасивно ставилося до участі в такому потужному транскордонному утворенні, як "Верхній Прут". І це при тому, що Рада Європи виділила на потреби цього регіону - під його різні програми - 132 млн. євро. Однак Івано-Франківщині не перепало з тих грошей ні копійки, бо область, повторюю, не виявляла жодних ініціатив. Тепер же доводиться наздоганяти втрачене..."- сказав у розмові з кореспондентом Gazeta.ua Вишиванюк.

Спеціалісти ТОВ "Галичинаенергоінвест–Прут" запропонували включити в комплекс протипаводкових об"єктів гідроенергетичні агрегати й отримувати додаткову електроенергію.

За оптимальними розрахунками, на території Івано–Франківщини впродовж 15 найближчих років можна збудувати щонайменше 60 дериваційних і руслових гідроакумулюючих та гідроелектростанцій загальною потужністю 1 мільйон 635 тисяч кіловат електроенергії.

Вартість робіт не перевищить 2,4 мільярда гривень.

Окупність — близько п"яти років.

Нагадаймо, що у 80-х роках в Івано-Франківській області діяли 16 малих ГЕС, зараз працює лише одна - Снятинська ГЕС на ріці Прут, що належить компанії "Енергоінвест" (Вінниця).

У грудні 2005 року "Енергоінвест" ввела в експлуатацію 2-й гідроблок на Снятинській гідроелектростанції на ріці Прут.

Зараз ви читаєте новину «На Прикарпатті планують збудувати 40 малих гідроелектростанцій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі