вівторок, 26 лютого 2013 10:32

На голову Спілки письменників подають в суд орендарі майна НСПУ

На голову Спілки письменників подають в суд орендарі майна НСПУ
Віктор Баранов. Фото: vox.com.ua

21 лютого 2013 року було опубліковане інтерв'ю Голови Національної спілки письменників України Баранова В.Ф. В своєму інтерв'ю пан Баранов перекручуючи одні факти та замовчуючи інші, намагається створити собі імідж "жертви".

"Від перших слів пана Баранова виникають запитання: він посилається на ту обставину, що 31 грудня 2012 року закінчився договір оренди між ТОВ "Росичі" та НСПУ, в зв'язку з чим ТОВ "Росичі" було завчасно повідомлено, що оренді відносини продовжуватись не будуть. Сподіваємось, що Голова спілки письменників має знання української мови та розуміє значення слова "завчасно", тобто до настання події, на яку він посилається. В нашому розумінні завчасно – це до 31 грудня 2012 року, а не в лютому 2013 року. Якщо пан Баранов має відповідно документи про "завчасне" повідомлення – хай надасть їх громадськості. Єдине, що зробив пан Баранов завчасно – це попросив 26 грудня 2012 року аванс орендної плати за 2013 рік в сумі 50 000, 00 грн., який 26 грудня 2012 року був перерахований на рахунок НСПУ. В своїх коментарях Віктор Федорович чомусь уникає цього питання", - йдеться в заяві компанії.

Щодо чинності укладених з ТОВ "Росичі" Договорів, то пан Баранов знову ж таки не пам'ятає як влітку 2012 року просив зробити авансовий платіж за 2013 рік і запропонував укласти Договір на 1 рік, стверджують у  ТОВ "Росичі".

"Надалі він зазначає, що орендна плата, яку сплачувало ТОВ "Росичі" була сміхотворно малою, тому було знайдено іншого орендатора, який погодився платити більше. Це обумовлено передусім тим, що Віктор Федорович бачив заможних туристів з Російської Федерації, які відпочивають у "Будинку творчості письменників ім. А.П. Чехова", а тому вважає, що ТОВ "Росичі" сплачує НСПУ мізерні крихти. Чомусь пан Баранов забуває про ті зусилля та витрати, яких ТОВ "Росичі" доклало для досягнення такого рівня, коли у заклад приїздять з-за кордону. За часів, коли НСПУ здійснювало керівництво закладом – в ньому із задоволенням відпочивали лише пацюки".

Так, згідно діючого Договору оренди, з 2005 року ТОВ "Росичі" сплачувало НСПУ близько 17 тис. грн. орендної плати щомісячно, або 200 тис. грн. на рік. Однак крім того:

1. ТОВ "Росичі" утримувало цілорічно комплекс будівель "Будинку творчості письменників ім. А.П. Чехова", а це близько 5 тис. кв.м та земельна ділянка близько 4 га. Тобто, забезпечувався весь комплекс утримання: опалення, електропостачання, газопостачання, водопостачання та відведення, охорона, прибирання, благоустрій ділянки. Валові витрати в рік по утриманню становлять близько 4, 5 млн. грн.

2. ТОВ "Росичі" оплачувало заробітну плату персоналу, який обслуговував об'єкт. Про те, що НПСУ не може ефективно утримувати об'єкт та персонал, свідчить той факт, що на момент початку відносин оренди в 2005 році заборгованість із заробітної становила понад 3 місяці, заборгованість перед комунальними службами – понад 300 тис. грн., у зв'язку з чим "Будинок творчості письменників ім. А.П. Чехова" був на межі відключення від комунікацій.

3.  ТОВ "Росичі" зарезервувало 10% номерного фонду у  "Будинку творчості письменників ім. А.П. Чехова", що складає 20 ліжко-місць, за НСПУ. Ці номери не використовувались у комерційних цілях та цілорічно були доступні для членів НСПУ. При цьому рівень комфортності даних номерів знаходився на одному рівні з іншими номерами закладу. Члени НСПУ мали можливість відпочивати за символічну плату – 12 грн. на день до 2009 року, 16 грн. на день - з 2009 року. Якщо навіть приблизно порахувати відпочинок протягом сезону, що триває 100 календарних днів, при середній ціні ліжкомісця в сезон – 300 грн., НСПУ отримувало вигоду на суму близько 600 тис. грн. в рік у вигляді пільгового розміщення.

4. ТОВ "Росичі" повністю компенсувало НСПУ плату за землю, яку зобов'язана сплачувати спілка, як землекористувач земельної ділянки площею близько 4 га. Щорічно платіж складає близько 240 тис. грн.

5. ТОВ "Росичі" було зроблено невід'ємних поліпшень орендованого майна на суму близько 10 млн. грн.: "Будинок творчості письменників ім. А.П. Чехова" у 2005 році не мав навіть даху – під час опадів вода була навіть на першому поверсі. Крім того, все обладнання закладу було придбане ТОВ "Росичі" за власні кошти – це ще 2 млн. гривень за поточною балансовою вартістю. В своїх коментарях пан Баранов знову ж таки лукавить, зазначаючи, що він очікував, що ТОВ "Росичі" просто вивезуть свої речі. Якщо ТОВ "Росичі" вивезе своє майно – в закладі залишаться "голі" стіни.

Якщо ж звернутися до нового Договору оренди, який НСПУ незаконно уклала з новим "платоспроможним" орендарем, то, на перший погляд, річний платіж 700 тис. грн. справляє враження. Однак, подальший аналіз свідчить, що до цієї суми вже включено платіж по земельному податку (який становить 240 тис. грн.). То ж сума перетворюється в 460 тис. грн. Тоді як ТОВ "Росичі" готове було сплачувати оренду плату і 460 тис. і 500  тис. грн. на рік.

"Однак, пан Баранов навіть не запитав ТОВ "Росичі", що свідчить про інший "особистий" інтерес Баранова В.Ф. в укладенні Договору оренди з новим орендарем", - йдеться у зверненні. - Надалі, варто звернути увагу на слова пана Баранова, про те, що НСПУ найняла незалежну охоронну структуру. Звідки в НСПУ кошти? Знову ж таки, Віктор Федорович звинувачує ТОВ "Росичі" в тому, що вони когось найняли, при цьому забуває попередню репліку, якій йдеться, що саме НСПУ винайняло охоронну фірму. І саме ця фірма здійснила рейдерське захоплення "Будинку творчості письменників ім. А.П. Чехова" 15 лютого 2013 року, коли в закладі знаходились відпочиваючі. Сьогодні по даному факту та по факту дій пана Баранова порушено кримінальні справи".

Крім того, коментуючи події 20 лютого 2013 року, коли нібито мало місце рейдерське захоплення, пан Баранов не зазначає, що "захоплювала" "Будинок творчості письменників ім. А.П. Чехова" та ж фірма, яка його охороняє.

Вивчення нового Договору оренди дає змогу зрозуміти, чому щотижня НСПУ за сприяння нового орендаря "захоплюють" самі себе: вартість "Будинку творчості письменників ім. А.П. Чехова" в новому Договорі складає лише 4 млн. грн., при цьому орендар має право робити капітальний ремонт, вартість якого має право вимагати від НСПУ. Тож схема проста: під час "нападів" заклад нібито руйнується (а це вже видно з фото- та відео репортажів, зокрема ззовні), новий орендар його "ремонтує" на суму понад 4 млн. грн., потім вимагає компенсації в НСПУ, яка, авжеж, не має таких коштів, врешті новий орендар звертає стягнення на майно "Будинку творчості письменників ім. А.П. Чехова".

"Тож, варто чекати, що вже наступного року у "Будинку творчості письменників ім. А.П. Чехова" з'явиться новий, приватний власник. І навряд чи члени Національної спілки письменників будуть відпочивату у цьому закладі за 16 гривень на добу", - підсумували у ТОВ "Росичі".

 

Зараз ви читаєте новину «На голову Спілки письменників подають в суд орендарі майна НСПУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі