субота, 19 січня 2013 14:52

На молдавського вчителя, який назвав Росію "окупантом", завели "кримінал"

На молдавського вчителя, який назвав Росію "окупантом", завели "кримінал"
ФОТО ursa-tm.ru

Проти колишнього вчителя з молдавського міста Бєльці Віктора Кравченка, який допустив русофобські висловлення на уроці, заведено кримінальну справу

Про це повідомляє "Новости-Молдова", посилаючись на джерело в правоохоронних органах.

За його словами, справу розслідують за статтею 346 Кримінального кодексу республіки ("Умисні дії, спрямовані на розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі або ворожнечі"). Максимальне покарання становить три роки позбавлення волі.

Як стало відомо, розслідування було розпочате 21 грудня 2012 року. Ним займається районна прокуратура. Підозрюваний, за даними джерела агентства, вже був допитаний. Інших подробиць розслідування в повідомленні не наводиться.

Нагадаємо, скандал, пов'язаний з колишнім викладачем географії ПТУ Віктором Кравченком, розгорівся в листопаді минулого року. На сайті YouTube було викладено 20-хвилинний запис з уроку, на якому вчитель говорить, що Росія є "окупантом", а росіяни займаються тільки "капощами".

Після того, як історія набула розголосу, Кравченко був звільнений. Один з місцевих телеканалів з'ясував, що вчитель позбувся посади "у зв'язку з виходом на пенсію та за станом здоров'я", а не за статтею, як стверджувала адміністрація профтехучилища. Сам Кравченко приніс вибачення за свої слова, але зазначив, що учні його спровокували, і що в його скандальній промові проявилися "емоції всього народу".

Офіційна заява в поліцію проти викладача подав місцевий житель, активіст партії комуністів Андрій Чорний (як повідомлялося, учні Кравченка не захотіли скаржитися на нього в правоохоронні органи). Раніше в поліції припустили, що педагог може бути притягнутий до адміністративної відповідальності.

Зараз ви читаєте новину «На молдавського вчителя, який назвав Росію "окупантом", завели "кримінал"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

81

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі