четвер, 27 серпня 2020 18:49

Ми не контролюємо Covid-19 – імунолог

Ми не контролюємо Covid-19 – імунолог
Лікар імунолог Володимир Курпіта розповів про перебіг епідемії в Україні. Фото: facebook.com/volodymyr.kurpita

В Україні збільшується кількість інфікованих коронавірусом. Щодня фіксують від 1600 до 2000 нових хворих.

Жорсткий карантин влада не повертає, бо зараз є більше інформації про захворювання — як передається і які симптоми розвиває. На початку пандемії цих даних не було, розповів Gazeta.ua колишній керівник Центру громадського здоров'я України Володимир Курпіта.

- Завдяки жорсткому карантину намагалися з'ясувати невідомі дані. Зараз же в багатьох країнах спокійніше ставляться до ситуації. Друга причина кардинальних обмежень полягала в тому, щоб не допустити поширення вірусу. Але він уже є в суспільстві. Тому взяли іншу тактику: спостереження і реагування на місцях. Це — адаптивний карантин.

Лікарні готові приймати більшу кількість хворих? Який запас міцності мають?

Теоретично кожну лікарню можна облаштувати для хворих на коронавірус. Якщо у містах ліжкомісця у медзакладах завантажені на понад 50 відсотків, відкриваються нові відділення. Так було на Закарпатті, Рівненщині, у Києві.

Однозначно, система охорони здоров'я не зможе одночасно прийняти всіх хворих. Тому в Міністерстві охорони здоров'я говорять про перегляд критеріїв госпіталізації. Не варто забирати всіх підряд. Лише пацієнтів із тяжкими проявами чи ускладненнями.

Радив би по-іншому підходити до госпіталізації самотніх хворих або пацієнтів із закритих колективів — військових казарм, студентських гуртожитків тощо. Можливо, їх варто забирати не в лікарні, а у спеціально відведені для цього приміщення. Встановлювати нагляд. Подібний підхід можна забезпечити на місцях. На центральному рівні такі речі вирішувати важче.

Якщо буде 10 тисяч нових хворих, то помиратиме по 150 людей

Багато експертів говорять, що хворобу подолаємо, коли сформується колективний імунітет. Для цього потрібно аби перехворіло до 80 відсотків українців. Такий думка виправдана?

Це складне етичне питання. Бо чим більше людей захворіє, то тим більше і помре. Зараз летальність на рівні 1,5-2 процентів. Якщо буде 10 тисяч нових хворих, то помиратиме по 150 людей щодня. Якщо 100 тисяч — по 1,5 — 2 тисячі. Чи готове суспільство прийняти такі жертви? Із другого боку, люди самі нехтують правилами безпеки. Нині навіть у великих магазинах маски не носять. А в маленьких містечках таких вимог взагалі немає.

Ми не контролюємо епідемію. Вона живе сама по собі. Єдине, що можна зробити — зменшити навантаження на систему охорони здоров'я. Щоб одночасно в лікарні не потрапляла велика кількість інфікованих.

Ситуація із коронавірусом змінюється швидко. Тож, як на мене, потрібно б дати більше повноважень місцевим владам. Вони мобільніші і можуть швидше реагувати на спалахи хвороби. Натомість державна комісія з Техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій та МОЗ — могли б зупинитися на рамкових документах і загальній документації. Так, наприклад, роблять у Франції. Там центральні органи визначають ступені захворюваності у регіонах та їхній перехід чи не перехід до червоної зони. Але рішення про додаткові обмеження приймаються на місцях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Торнадо з довгим хвостом": ВООЗ попереджає про збільшення смертності від коронавірусу

Але якщо спалах Covid-19 швидко охопить увесь регіон?

Тоді потрібні будуть рішення центральної влади. Можуть залучити до боротьби з поширенням інфекції Нацгвардію чи поліцію.

Влада намагається впроваджувати адаптивні заходи. Але, здається, біжать за ситуацією, а не попереду неї. Подібний стан речей практично всюди. Адже ми стикнулися із чимось геть новим. І щомісяця отримуємо нові сюрпризи.

Немає жодної системи, яка би виявляла 100 відсотків інфікованих

Цифри кількості хворих - правдиві?

Немає жодної системи, яка би виявляла 100 відсотків хворих. Декілька разів озвучувалося, що будуть проведені дослідження поширеності хвороби. Для цього беруться негативні тести людей. Тоді би ми знали, у якої кількості населення хворобу не виявили. Подібного аналізу не проводили.

Початок навчального року призведе до сплеску пандемії?

Початок роботи шкіл і університетів призведе до тісного контакту між учнями й студентами. Кількість випадків інфікування зросте. Побачимо за 2-3 тижні. Радує, що більшість дітей переносять хворобу не так тяжко. Тому варто скоріше задуматися над тим, як максимально захистити вчителів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні можуть повернути жорсткий карантин

Коли пандемія піде на спад?

Складне питання. Відповідно до класичних знань, спалах або епідемія продовжуються, доки є велика кількість чутливого населення. Оскільки вірус новий, то чутливе населення - це ледь не всі, хто живе в Україні і ще не перехворів.

Коронавіруси в Україні були давно. Але цей — нового типу. І певний час вважали, що на нього немає перехресного імунітету (якщо перехворіли на подібну інфекцію старого типу, то можете мати антитіла до нового вірусу. - Gazeta.ua). Але останні дані наукових досліджень в Україні показують, що насправді не все погано. Вчені знайшли ознаки, що між коронавірусами таки є перехресний імунітет.

Нічого апокаліптичного вже не буде. Якщо українці не почнуть, наприклад, масово справляти весілля. Їх традиційно багато у вересні.

Щоб швидше закінчити карантин, потрібно запроваджувати масове тестування українців на антитіла Covid-19. Імунолог Федір Лапій вважає, що імунітет повинні набути близько 65-70% українців. Щоб з'ясувати реальну кількість людей, які вже мають його, необхідні скринінгові дослідження.

Зараз ви читаєте новину «Ми не контролюємо Covid-19 – імунолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі