неділя, 08 серпня 2010 12:42

Музей Пирогова під загрозою знищення

Музей Пирогова під загрозою знищення

У столичному Національному музеї народної архітектури та побуту в Пирогово відбулася акція "SOS: від Нацмузею в Пирогово "

Організатори влаштували журналістам експедицію по найбільш критичних зонах музею під відкритим небом.

"Гинуть безцінні експонати в Національному музеї народної архітектури та побуту України. Єдина в Україні 500-літня хата в критичному стані! Єдина в Україні древня крупорушка буквально роздавлена минулорічним снігом і недоступна відвідувачам. Раритетні фрагменти Змієвих валів одинадцятого століття розкидані у павільйонах, які не охороняються. Єдиний двоколісний, двоповерховий млин згнив і практично втрачений," - розповів Олександр Кочубей, керівник агентства "Студія Мистецьких Ініціатив" .

Співробітники музею винуватять у втратах директора Павла Седака. Вважають, що він нічого не робить для порятунку раритетних фондів, саботує науковий, господарський та просвітницький напрямки роботи.

За сорок років з моменту створення музей не мав жодного радикального реставраційного втручання.

Аби виправити ситуацію, організатори акції пропонують Національній академії Наук України замінити директора. На цю посаду має прийти адекватний сучасний менеджер, патріот музею. Таких, на їхню думку, предостатньо серед діючих його працівників.

Адміністрація музею спробувала завадити проведенню акції. Директор заборонив журналістам фото і відеозйомку на території закладу. Проте не зважаючи на перешкоди, представники преси пройшли за ворота музею і оглянули його найнепривабливіші кутки.

Київський музей називають найбільшим у Європі. Його площа - 137 гектарів. Тут розміщено близько 500 унікальних архітектурних експонатів, ще 500 тисяч експонатів перебуває у фондах музею. Щороку Пирогово відвідують тисячі туристів з усіх країн світу.

Зараз ви читаєте новину «Музей Пирогова під загрозою знищення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі