вівторок, 10 березня 2009 12:19

МОЗ складає "чорний" список ліків

МОЗ складає "чорний" список ліків

В українській аптечній мережі в обігу знаходиться низка медичних препаратів, які можуть бути небезпечними для здоров"я людини. Про це повідомляє Держфармцентр.

Зокрема, фармакологічний центр Міністерства охорони здоров"я зараз створює "чорний" список препаратів, які зараз вільно продаються в аптеках, але можуть бути небезпечними для українців. Список може містити до 100 препаратів, в тому числі ті, які FDA (Державне управління з контролю за продуктами харчування і лікарськими препаратами американського Держдепартаменту здоров"я і сфери послуг) внесло у свій "чорний" список як заборонені у всьому світі.

Зокрема, відзначає видання, до списку входить препарат для лікування шизофренії "Abilify" (aripiprazole) виробництва американської компанії "Bristol Myers Squibb Co". Дослідження показали, що він має високий токсичний вплив на печінку. До списку також потрапив препарат для схуднення "Xenical" ("Roche Holding AG"), оскільки під час його використання дуже високий ризик кровотечі; "Lamisil" (швейцарської фармкомпанії "Novartis AG") - протигрибкова мазь (високий ризик психічних розладів), "Diovan" ( "Novartis AG"), препарат, який знижує тиск (сприяє розвитку анемії), оральні контрацептиви "Plan B" (в Україні під назвою "Postinor" і "Escapelle") від ізраїльської компанії "Teva Pharmaceutical Industries" через високий ризик втрати свідомості. Виробники наразі не коментують звинувачень.

Усі ці препарати дуже поширені в Україні. Їх з легкістю можна знайти практично в кожній аптеці.

За словами начальника Управління післярегістраційного нагляду "Державний фармакологічний центр" МОЗ, яке стежить за якістю ліків, що продаються в Україні, Олени Матвєєвої, розміщення цих, як і інших лікарських засобів, в списку FDA означає, що під час використання вказаних препаратів були виявлені нові дані, пов"язані з безпекою, які не вказані в їх анотації.

"Збільшення частоти повідомлень щодо цієї проблеми послужить підставою рекомендувати МОЗ, в кращому разі, внести зміни або доповнення до інструкції для медзастосування, а в гіршому, взагалі обмежити або заборонити їх подальше медичне застосування на території України", - пояснила всю серйозність Матвєєва.

Лікарі говорять, що багато препаратів з цього списку популярні в Україні, особливо Diovan, Escapelle і популярний засіб екстреної контрацепції Postinor, щоправда, загрози щодо їх застосування для своїх пацієнтів вони не бачать.

"Поки не буде офіційної інформації, я продовжуватиму виписувати Diovan, як і виписував, особливих скарг на нього я не отримував", - заявив начальник відділу серцевої недостатності Інституту кардіології ім академіка Стражеська Леонід Воронов.

Не дивлячись на створення "чорного списку" ринок ліків бореться не з шкідливими препаратами, а з фінансовою кризою. Відзначимо, що економічна криза у вересні-жовтні минулого року і зміна курсу долару призвели до того, що іноземні фармацевтичні компанії підвищили ціни (на оптові закупівлі) на 30-40%.

В тей же час, у березні цього року ціна на деякі препарати вітчизняного виробництва зросла більш ніж на 100% (наприклад, на інтерферон, що виробляє НПК "Фармбіотек").

Український уряд виступає за обмеження цін на медикаменти, тоді як президент виступає проти такого обмеження.

У січні 2008 року Антимонопольний комітет порушив справу про необґрунтоване підняття цін на медпрепарати проти семи оптових постачальників ліків.

При цьому, насторожує ще й той факт, що з вересня 2008 року в Україні не здійснюється легітимний контроль якості лікарських препаратів.

За матеріалами Сегодня, Newsru.ua

Зараз ви читаєте новину «МОЗ складає "чорний" список ліків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі