середа, 29 липня 2009 08:35

Молдовани обирають собі керівників на наступні чотири роки

Молдовани обирають собі керівників на наступні чотири роки
У Молдові в середу почалися дострокові вибори до парламенту. Від підсумків голосування залежить, хто управлятиме країною в наступні чотири роки. Після введеної в 2001 році парламентської форми правління саме депутати обирають президента Молдови, керівництво парламенту, а також затверджують уряд. Перші підсумки голосування будуть відомі близько півночі. Напередодні виборів з країни видворили спостерігачів з Росії, Білорусі та Казахстану. Як пізніше заявили в ЦВК, це люди, причетні до організації "кольорових революцій".

О 7 годині ранку за місцевим часом (07:00 за київським) відкрилися 1987 виборчих дільниць, 33 з яких - при дипломатичних відомствах за кордоном і 11 - на правому березі Дністра для молдовських громадян невизнаного Придністров"я, влада якого не дозволила організувати голосування на своїй території. Про це повідомили в ЦВК республіки.

Це вже другі вибори цього року - минуле в квітні голосування завершилося масовими акціями протесту. Незадоволена перемогою комуністів молодь розгромила резиденцію президента і будівлю парламенту. Опозиція звинуватила владу у фальсифікації підсумків голосування. Після погромів країна занурилася в політичну кризу.

У дострокових парламентських виборах візьмуть участь десять партій і два незалежні кандидати. Основну боротьбу поведуть чотири партії, які зуміли пройти до парламенту на минулих виборах в квітні: це правляча Партія комуністів, Ліберальна і Ліберально-демократична партії і альянс "Наша Молдова".

Партії, яка отримає більшість голосів, належить обрати президента Молдови, керівництво парламенту, а також затвердити уряд. Колишній парламент не зміг обрати главу держави, який повинен змінити Володимира Вороніна, якийзавершує другий і останній термін. Правляча партія комуністів не змогла отримати необхідний для цього єдиний голос у опозиції, щоб провести наступника - прем"єр-міністра Зінаїду Гречаную на вищий державний пост.

15 червня молдовський парламент був розпущений указом президента республіки Володимира Вороніна, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Молдовани обирають собі керівників на наступні чотири роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі