пʼятниця, 22 грудня 2023 21:51

Спецтема: Війна Росії проти України

Мобілізація чоловіків за кордоном: коли з'явиться законопроект

Мобілізація чоловіків за кордоном: коли з'явиться законопроект
В Україні працюють над законопроєктом, ухвалення якого дозволить призивати на військову службу чоловіків, які перебувають за кордоном. Фото: Getty Images

В Україні працюють над законопроєктом, ухвалення якого дозволить призивати на військову службу чоловіків, які перебувають за кордоном.

Законопроєкт буде представлений вже у січні, а саме у перші дні засідання парламенту. Про це в ефірі "Радіо Свобода" повідомив член комітету Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Вадим Івченко.

Законопроєкт розробляється і депутатами, і Міністерством оборони, і Генштабом, каже Івченко.

Ним передбачається, що військовозобов'язані чоловіки, які виїхали за кордон, проходитимуть ідентифікацію. Після її успішного проходження - вони можуть отримувати повістки.

Івченко наголосив, що українські чоловіки самі вирішуватимуть, чи повертатися їм в Україну, однак їх неповернення буде означати порушення закону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Безугла розповіла про законопроєкт щодо мобілізації. Строкову службу планують скасувати

"Якщо ти пройдеш і будеш у переліку тих, хто підлягає під мобілізацію, ти, звичайно, отримаєш повістку. Це звичайний процес. А далі це вже твій вибір. Чи ти повертаєшся назад, чи ти залишаєшся там, але це вже буде порушенням закону України", - сказав він.

Якщо людина самовільно не пройде ідентифікацію, їй загрожують відповідні наслідки, додав Івченко.

Одним із наслідків може бути, наприклад, те, що українцю, який не став на військовий облік, не надаватимуться консульські послуги. Також банки будуть вимагати нову ідентифікацію, в якій має бути посвідчення військового обліку.

Верховна Рада продовжила дію воєнного стану і загальної мобілізації до 14 лютого 2024 року.

Президент Володимир Зеленський повідомив, що Генеральний штаб ЗСУ запропонував мобілізацію 450-500 тис. громадян.

Зараз ви читаєте новину «Мобілізація чоловіків за кордоном: коли з'явиться законопроект». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі