субота, 03 лютого 2024 10:17

Митрополит Епіфаній відзначає ювілей та п'яту річницю інтронізації - важливі цитати предстоятеля ПЦУ
13

Сьогодні, 3 лютого, предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній, в миру Сергій Думенко, відзначає 45 років та п'яту річницю інтронізації.

У Софійському соборі у Києві з цієї нагоди вранці розпочалась урочиста літургія, передає Gazeta.ua.

Як нагадує OBOZ.UA, Сергій Думенко народився 3 лютого 1979 року в селі Вовкове на Одещині. Невдовзі його родина перебралась до Чернівецької області. Там майбутній митрополит провів дитинство і юність, навчався у школі.

Митрополит Епіфаній 3 лютого відзначає п'яту річницю інтронізації
Фото: facebook.com/epifaniy
Митрополит Епіфаній 3 лютого відзначає п'яту річницю інтронізації
Митрополит Епіфаній 3 лютого відзначає п'яту річницю інтронізації
Митрополит Епіфаній 3 лютого відзначає п'яту річницю інтронізації
Митрополит Епіфаній 3 лютого відзначає п'яту річницю інтронізації

Свою долю він вирішив пов'язати із церквою, тому у 1996 році вступив до Київської Духовної семінарії, яку закінчив 1999 року за першим розрядом. Після цього вступив до Київської Духовної Академії і випустився у 2003 році, здобувши ступінь кандидата богослов'я. Пізніше викладав у Рівненській духовній семінарії УПЦ КП.

Окрім церковного служіння, Епіфаній також багато займався журналістикою. Зокрема, був редактором сайту "Рівне Православне" та членом редколегії церковно-релігійної газети "Духовна нива" - офіційного друкованого органу Рівненської єпархії. Також вступив до Національної спілки журналістів України та Міжнародної федерації журналістів.

Продовжити освіту Думенко вирішив на філософському факультеті Афінського національного університету. Закінчивши його, постригся в монахи і прийняв ім'я Епіфаній.

Своє служіння він почав у лоні Української православної церкви Київського патріархату. Її предстоятель патріарх Філарет висвятив Епіфанія в ієродиякона, а згодом той дослужився до сану архімандрита.

У 2008 році він став секретарем патріарха Філарета й обійняв посаду керуючого справами Київської єпархії. Пізніше став намісником Свято-Михайлівського Видубицького чоловічого монастиря.

Епіфаній також отримав сан митрополита Переяслав-Хмельницького і Білоцерківського. Був призначений Патріаршим намісником з правами єпархіального архієрея.

Перед отриманням томосу 13 грудня 2018 року Епіфанія обрали кандидатом на пост предстоятеля єдиної Української православної церкви, а 15 грудня на Об'єднавчому соборі в Софійському соборі його було обрано першим главою Православної церкви України. 6 січня 2019 року саме Епіфаній в Стамбулі отримав з рук Вселенського патріарха Варфоломія I Томос про автокефалію Православної церкви України. Інтронізація предстоятеля відбулась 3 лютого 2019 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З'явився сучасний переклад Біблії українською мовою

Саме під керівництвом Епіфанія ПЦУ прийняла історичне рішення про перехід на новоюліанський календар. Всі церковні дати тепер збігаються з григоріанським календарем, але відрізняється підхід до обчислення дати Пасхи та пов'язаних з цим свят. Митрополит вперше в історії ПЦУ провів різдвяне богослужіння у Києво-Печерській лаврі, яка до того перебувала під контролем Московського патріархату.

Митрополит Епіфаній володіє кількома іноземними мовами, зокрема грецькою. Серед улюблених письменників називає українського літератора та філософа Григорія Сковороду, якого цінує за християнську мудрість, викладену у творах.

Практично одразу після початку російської агресії в Україні митрополит визнав російську церкву агентом впливу Москви.

"Зараз відбувається боротьба не між єдиною помісною православною церквою та РПЦ в Україні. Це боротьба на міжнародному рівні, це певною мірою є геополітикою, бо російська держава працює в цьому напрямку вже десятиліття. на жаль, патріарх Кирило не незалежний. Без відома російської держави, впевнений, він не ухвалює жодних рішень", - казав Епіфаній.

За його словами, "РПЦ в Україні є останнім форпостом Путіна. Тому що церква проникає глибоко в душі православних українців. І ми це реально бачимо, наскільки церква зомбує їх у цьому напрямку".

При цьому митрополит не виступає за примирення з Росією на будь-яких умовах. Він наполягає на досягненні справедливості для України.

"Ми молимось, щоб Господь послав нам справедливий мир. Справедливий, а не будь-який мир, тому що мир у неволі нам не потрібен. Нам потрібен справедливий мир у своїй незалежній, єдиній Українській державі", - вважає митрополит.

Ще до початку повномасштабної агресії РФ він наголошував на важливості жертви, яку приносять українські воїни, які обороняють рідну землю.

"Полеглі захисники зробили велику самопожертву — віддали своє життя заради рідної країни, заради своїх ближніх, адже як навчав Господь наш Ісус Христос: "Немає більше від тієї любови, як хто душу свою покладе за друзів своїх", - казав Епіфаній.

Ще кілька цитат митрополита

"Коли нас називають бандерівцями, то ми цим пишаємося… Для декого таке найменування є лайливим, але для нас це честь. Бо наша земля породила таких славних героїв, які колись казали, що прийде час і один буде говорити "Слава Україні!", а мільйони відповідатимуть "Героям Слава!".

"Хіба є гріх у тому, що я з'їм м'ясо?", "Хіба Бог дивиться до мене в тарілку?". Такі запитання можна почути від критиків постового харчування. Безперечно, що їсти, саме собою, не є гріхом. Однак, якщо ми на деякий час не можемо добровільно стримати себе від смачної та звичної для нас їжі, то як ми зможемо себе стримати від гріховних звичок? Стриманість тіла допомагає нам опановувати наші пристрасті, виховує силу волі, привчає до того, що душа спрямовує тіло, а не тіло має душу за свою прислужницю. Ми їмо, щоб жити, а не живемо, щоб їсти, і піст дозволяє нам замислитися: що насправді є первинне й головне, а що - другорядне. Піст потрібен не Богові чи Церкві, а він потрібен нам самим".

"Дорога до мрії про заможне життя лежить через щоденну працю, через, як казав Вінстон Черчилль кров, працю, сльози та піт".

З 1 вересня в Україні релігійні свята отримали нові дати. Набула чинності календарна реформа ПЦУ. Різдво, Хрещення, Покрова Богородиці та ряд інших важливих церковних дат віряни тепер відзначають раніше.

Дати нерухомих свят, постів, загальниць, дні вшанування пам՚яті святих змістяться на 13 днів назад.

Зараз ви читаєте новину «Митрополит Епіфаній відзначає ювілей та п'яту річницю інтронізації - важливі цитати предстоятеля ПЦУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі