вівторок, 05 січня 2021 15:05

Міста всього світу чекає глобальна кліматична криза: як уникнути

Міста всього світу чекає глобальна кліматична криза: як уникнути
Лише дерева та рослинність допоможуть знизити температуру та охолодити повітря. Фото: pixabay.com

Кліматична криза з часом викличе катастрофічну нестачу вологи у міських регіонах світу. Пом'якшити вплив підвищення температури здатне лише збільшення рослинності.

Про це заявили американські дослідники з Іллінойського університету, пише Nature Climate Change.

50% населення планети проживає в міських районах, тоді як на міста припадає близько 3% світової поверхні суші. Міський та сільський клімат багато в чому різниться. Температура в містах вища, адже темний асфальт і бетонні поверхні поглинають більше сонячної радіації, у той час як менша кількість дерев сприяє так званому "ефекту міського острова тепла". Через міську інфраструктуру температура часто до 5°C вища, аніж у прилеглих сільських районах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Нарешті вільна!" - Ґрета Тунберґ у пабі святкувала 18-річчя

Модель дослідників передбачає, що озеленення міст стане гарною інвестицією в майбутнє. Раніше вважалося, що це має обмежений ефект у місцях, які вже є вологими, але виявилося, що повітря у більшості прибережних міст стане сухішим уже в наступному столітті. Лише дерева та рослинність допоможуть знизити температуру та охолодити повітря, викидаючи воду в атмосферу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Людство може не дожити до наступного століття - ООН

Фахівці з кліматичної інженерії Університету Вашингтону знайшли спосіб зменшити ризик глобального потепління на Землі.

Зараз ви читаєте новину «Міста всього світу чекає глобальна кліматична криза: як уникнути». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі