четвер, 25 лютого 2010 20:34

Між ВМФ Великобританії та Аргентини відбулося перше зіткнення

Між ВМФ Великобританії та Аргентини відбулося перше зіткнення

Британський есмінець York затримав аргентинський патрульний корабель Drummond в спірних водах Фолклендських островів, повідомили 25 лютого британські ЗМІ. Це стало першим прямим зіткненням двох країн у новомц конфлікті за ресурси. Лондон і Буенос-Айрес вже попередили один одного, що зроблять все можливе, щоб відстояти Фолклендські острови, які кожна з двох країн вважає своєю територією.

Видання The Sun, посилаючись на власні джерела в міністерстві оборони Великобританії, повідомило про те, що британський есмінець помітив у водах Атлантичного океану аргентинський корабель, який ішов одним курсом з французькими транспортними судами. Однак приблизно в 18 км від спірної морського кордону Drummond змінив курс. Коли аргентинський корабель був на відстані в 100 км від берега Фолклендських островів, York рушив йому навперейми. Погрожуючи аргентинському патрулю по радіо, есмінець змусив Drummond повернути назад.

"Можна пояснити подію простою необережністю аргентинців, але є й інша точка зору. Наші моряки проявили себе відмінно. Однак цей безневинний інцидент стався у вкрай напружений час для обох країн", - цитує The Sun анонімне джерело.

Конфлікт між Лондоном і Буенос-Айресом виник на початку минулого тижня, коли від берегів Шотландії на Фолклендські острови попрямував корабель з видобутку нафти Ocean Guardian. Заступник міністра закордонних справ Аргентини Вітторіо Таччетті заявив, що країна "прийме адекватні заходи", щоб не допустити геологічної розвідки цих територій.

У вівторок Аргентина ввела новий закон, згідно з яким будь-який корабель, що йде до Фолклендські острови через її територіальні води, повинен отримувати спеціальний дозвіл уряду.

Прем"єр-міністр Сполученого Королівства Гордон Браун, в свою чергу, запевнив співгромадян, що британські військово-морські сили в районі Фолклендських островів готові до будь-якого повороту подій.

GZT

Зараз ви читаєте новину «Між ВМФ Великобританії та Аргентини відбулося перше зіткнення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі