пʼятниця, 18 жовтня 2024 15:15

Метеоритний дощ Оріоніди 2024: коли спостерігати за зорепадом з комети Галлея

Метеоритний дощ Оріоніди 2024: коли спостерігати за зорепадом з комети Галлея
Щоб побачити максимальну кількість метеорів, краще знайти місце подалі від міських вогнів Фото: pinterest

В ніч з 20 на 21 жовтня українці зможуть спостерігати за метеоритним дощем Оріоніди.

Пік припаде з півночі до світанку, пише Live Science.

За прогнозами Американського метеорного товариства, у цей час можна буде побачити приблизно 23 метеори на годину.

Що таке дощ Оріоніди

Це метеоритний дощ, який можна побачити щороку в жовтні. Він утворюється з частинок пилу та льоду, які залишила після себе комета Галлея. Хоча саму комету можна побачити лише раз на 76 років, її залишки кожної осені пролітають над нами у вигляді метеорів.

Комета Галлея є однією з найвідоміших комет і єдина, яку людина може побачити двічі за життя. Останній раз її можна було спостерігати у 1986 році, а наступна поява відбудеться в 2061 році. Комета названа на честь англійського астронома Едмонда Галлея, який у 1705 році передбачив її повернення після спостережень за кометами.

Оріоніди названі на честь сузір'я Оріон, яке можна знайти на нічному небі за яскравими зорями поясу Оріона. Це сузір'я найкраще видно в північній півкулі восени та взимку, а його головні зорі - Бетельгейзе та пояс Оріона - легко розпізнати неозброєним оком.

Хоча метеори "виходять" з цієї частини неба, дивитися на саме сузір'я необов'язково - метеори з'являтимуться по всьому небосхилу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найяскравіший метеоритний дощ осені: коли спостерігати за зорепадом Драконіди 2024

Як краще спостерігати за явищем

Щоб побачити максимальну кількість метеорів, краще знайти місце подалі від міських вогнів. Також варто дати своїм очам приблизно 30 хвилин для адаптації до темряви. Як зазначає Білл Кук з NASA, важливо лежати на спині та охоплювати поглядом якомога більшу частину неба.

Оріоніди - це швидкі метеори, які входять в атмосферу Землі на швидкості 66 кілометрів на секунду, або приблизно 148 000 кілометрів на годину. Їхня висока швидкість часто створює яскраві метеори з довгими хвостами, які залишають після себе вражаючі сліди.

Найяскравіший у 2024 році метеоритний дощ Персеїди спостерігали 13 серпня. У небі над Україною найкраще його було видно перед світанком.

Зараз ви читаєте новину «Метеоритний дощ Оріоніди 2024: коли спостерігати за зорепадом з комети Галлея». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі