середа, 05 травня 2010 21:10

Меркель пов"язала майбутнє Німеччини з благополуччям греків

Канцлер Німеччини Ангела Меркель у середу, 5 травня, виступила перед депутатами бундестагу на захист рішення німецького уряду надати фінансову допомогу Греції, яка перебуває на межі дефолту, що передбачає виділення Берліном протягом трьох років 22 мільярдів євро кредитів.

"Мова йде про майбутнє Європи та про майбутнє Німеччини в Європі", - заявила Меркель. За словами канцлера, на даний момент ЄС стоїть на роздоріжжі. "Вся Європа дивиться сьогодні на Німеччину. Без нас, без нашої згоди не буде прийнято жодного рішення", - відзначила канцлер, додавши, що твердо переконана в готовності ФРН відповісти на очікування.

Після виступу Ангели Меркель пройшло перше парламентське читання проекту з надання допомоги Греції і обговорення його основних положень. Уряд ФРН висунув ряд неодмінних умов для виділення Греції багатомільярдних кредитів.

По-перше, як наголошується в документі, "ключ для вирішення виниклої проблеми знаходиться в самій Греції". Таким чином, ФРН надасть допомогу в тому випадку, якщо Греція докладе "максимальні зусилля" для ліквідації своєї "непомірної державної заборгованості".

По-друге, до процесу щодо надання фінансової допомоги Греції крім ЄС повинен бути в обов'язковому порядку притягнутий міжнародний валютний фонд (МВФ). Відзначається, що представники Німеччини спочатку наполягали на участі МВФ, хоча спочатку ця точка зору не знайшла належного відгуку серед сусідів по ЄС.

По-третє, як зазначила Мекрель, надання фінансової допомоги Греції повинно розглядатися як єдина можлива альтернатива, оскільки Греція більше не в змозі сама себе фінансувати, використовуючи міжнародні ринки довгострокових кредитів.

При цьому Ангела Меркель дала зрозуміти, що рішення попереднього "червоно-зеленого" уряду Герхарда Шредера дати свою згоду на прийом Греції в єврозону в 2000 році було дуже поспішним, тому що вже тоді існували "сумніви і скепсис" в обгрунтованості подібного кроку.

Нагадаємо, у середу, 5 травня опівночі за місцевим часом у Греції розпочався загальнонаціональний страйк. В акціях протесту по всій країні беруть участі десятки тисяч людей. Протягом доби в Греції закриті аеропорти, перервано рух поромів і потягів. Не працюють також держустанови, низка медичних установ і музеї.

Страйк було оголошено у відповідь на запропонований урядом Георгіоса Папандреу план скорочення бюджетних витрат з метою отримання фінансової допомоги від країн ЄС. Зокрема, для отримання кредиту влада підвищила податки і оголосили про скорочення зарплат і пенсій.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Меркель пов"язала майбутнє Німеччини з благополуччям греків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі