понеділок, 16 березня 2009 13:23

Медведєв запропонував ввести єдину валюту

Медведєв запропонував ввести єдину валюту
До саміту країн "Великої двадцятки" (G20) Росія підготувала свої пропозиції з реформування світової економічної системи в умовах кризи. Матеріали розміщені на офіційному сайті президента Росії.

Документ передбачає декілька напрямів реформування світової системи фінансів, зокрема створення наднаціональної резервної валюти.

Також пропонується диверсифікувати системи фінансових центрів, створити системи управління ризиками і забезпечити багатополярний пристрій світової економіки.

Російська сторона пропонує забезпечити стимулювання попиту в період кризи так, щоб це негативно не позначилося на довгостроковій стійкості економіки, зокрема низькій інфляції, невисокому бюджетному дефіциті та рівні державного боргу. Крім того, Росія пропонує Міжнародному валютному фонду (МВФ) або спеціальній групі G20 розглянути можливість розширення списку резервних валют, а також створення наднаціональної резервної валюти. Емісія останньої може проводитися міжнародними фінансовими інститутами.

Росія виступає за перегляд ролі МВФ

Росія також виступає за перегляд ролі МВФ, ресурси якого повинні бути значно збільшені. Нагадаємо, 14 березня міністри фінансів країн G20 на власній зустрічі в передмісті Лондона схвалили розширення ресурсів МВФ, а також збільшення капіталу Азіатського банку розвитку.

Глави держав "Великої двадцятки" проведуть 2 квітня саміт в Лондоні, на якому обговорюватимуться шляхи виходу світової економіки з кризи. Як вважає російська сторона, за підсумками зустрічі повинна бути скликана міжнародна конференція для ухвалення угод відносно нового глобального фінансового порядку.

Як писала раніше Gazeta.ua, на початку цього місяця з"явилися чутки про можливу появу нової світової валюти. Але Путін спростував їх. "Американська фінансова та політична влада ніколи не піде на те, щоб здати позиції долара, і до останнього за це боротиметься", - сказав він.


Довідка від Gazeta.ua:

G20; Група двадцяти (офіційно: англ. Group of Twenty Finance Ministers and Central Bank Governors) - формат міжнародних нарад міністрів фінансів та глав центральних банків, що представляють 20 економік: 19 найбільших національних економік і Європейський союз (ЄС).

В сукупності, G20 представляє 90 % світового валового національного продукту, 80 % світової торгівлі (включаючи торгівлю всередині ЄС) та дві треті населення світу.

Є форумом для співпраці та консультацій з питань, що стосуються міжнародної фінансової системи. До 2008 року група не проводила самітів на вищому рівні, її основною формою діяльності були щорічні зустрічі на рівні міністрів фінансів та глав центробанків.

Була створена у відповідь на фінансові кризи кінця 1990-х і зростаючу свідомість того, що країни з ринковою економікою, що розвивається, не були адекватно представлені в світових економічних обговореннях та прийнятті рішень.

Зараз ви читаєте новину «Медведєв запропонував ввести єдину валюту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі