пʼятниця, 03 грудня 2010 17:28

Майдан завалили ялинками й атракціонами (ФОТО)
14

Фото: Фото: Юрій Луканов

На вулиці Інститутській на підході до Майдану Незалежності встановили загорожу. Міліціонери перекрили прохід. Вони охороняли периметр з 5 години ранку.

На головній площі столиці почали встановлювати новорічну ялинку. Перед цим уночі правоохоронці змусили мітингувальників розібрати наметове містечко. Причиною розгону назвали підготовку до новорічних святкувань.

Більшість підприємців розійшлись по домівках, адже цілу ніч не спали. Навпроти Головпоштамту залишилась група людей, стояли з національним прапором. 18-річний Олександр Соколовський, ринковий торговець в Кривого Рогу, розповів, що такої кількості міліції разом він ніколи ще не бачив.

"Люди полягали спати, - сказав Олександр. - Старші наші сказали, що ніхто нікого не буде розганяти. Після четвертої години я стояв біля входу, бо я ж тут охоронцем був. Під'їхало дуже багато автобусів. Якийсь чоловік в цивільному почав зачитувати рішення суду. Але він не дочитав його, як зграя міліціонерів вже увірвалася у містечко і почала трощити намети разом з людьми. Люди не опиралися. Почали вискакувати. Якщо встигли вхопити речі, то мали їх з собою. А якщо ні, то так вони і пропали".

До Олександра підійшов літній чоловік і сказав, що він з Буковини. Підняв у нього над головою розчепірені пальці як символ перемоги і сказав: "Ми все одно переможемо".

Олександр також повідомив, що міліціонерів було, мабуть, тисячу осіб. Декого з протестувальників забрали до міліції. Пізніше всіх відпустили.

25-річного Олександра Заплаткіна теж забрали до міліції. За його словами, коли побачив натовпи міліції, то вирішив чинити ненасильницький спротив – читав вірші Сергія Єсеніна і співав пісню. Міліціонери ухопили його і відвезли у районне відділення міліції.

"Мене там не били, - сказав він. - Навіть бейджик охоронця не забрали. Питали, чому я прийшов на Майдан".

Олександр буде чекати до понеділка, коли скажуть, що робити далі. Він хоче продовження акції протесту, бо на його думку влада збрехала. Мовляв, той Податковий кодекс, який підписали мало чим відрізняється від першого варіанту.

Через дорогу на розі вулиці Інститутської і Хрещатика зібралася інша група людей. Це учасники громадської кампанії "Новий громадянин". На стіл поклали текст звернення українських громадян на знак протесту проти розгону наметового містечка і ухвалення Податкового кодексу. Біля столу поставили карту України з написом "Тут поховано демократію".

Координатор "Нового громадянина" 28-річна Світлана Заліщук виступила з короткою промовою, де зазначила, що влада обдурила громадян і проголосувала старий Податковий кодекс. Вона першою підписала звернення.

У понеділок, 6 грудня, підприємці мають намір зібрати чергову акцію протесту.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Майдан завалили ялинками й атракціонами (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі