середа, 19 травня 2010 17:25

Кримчани 50 років жили на 4 тоннах небезпечної отрути

Кримчани 50 років жили на 4 тоннах небезпечної отрути

Більше 4 тонн небезпечних хімічних добрив виявили жителі села Чапаєвка Радянського району Криму в підвалі 8-ми квартирного житлового будинку, що зберігалися там більше 50-ти років. Рятувальники МНС вивезли отруйну знахідку, що відноситься до хімречовин 2-го класу небезпеки, і проводять знезараження території.

Про це повідомляє в середу прес-служба Головного управління МНС України в Криму.

Направлена до місця НС пересувна хіміко-радіометрична лабораторія кримського главку МНС встановила, що виявлена речовина є арсенатом кальцію - попередником добрива відомого під назвою дуст (дана хімічна речовина використовувалася як гербіцид, вважається досить токсичною і канцерогенною).

У квартирах не було виявлено перевищення гранично-допустимих концентрацій отруйних речовин. При огляді місця було встановлено, що бочки знаходилися у вкрай незадовільному стані, частина добрива висипалася на землю, і людей урятувало лише те, що підвал всі ці роки був абсолютно сухим і герметичним.

"Найцікавішим виявилося те, що більше 50 років тому вхід і всі слухові вікна в підвал чомусь завалили землею. Всі ці роки мешканці навіть і не підозрювали про те, що знаходиться під їх підлогою. Після довгих років, дощів і просадки грунту з'явилася невеликий отвір в одному з вікон, у нього-то мешканці і побачили бочки", - повідомили в прес-службі.

У даний час на місці події працює група фахівців радіаційного, хімічного і біологічного захисту аварійно-рятівної частини ГУ МНС. Рятувальники вивезли отруйну речовину вагою 4,135 т на сертифікований склад в селі Ставки Радянського району, який має право зберігати отрутохімікати. Потім була проведена спецобробка тари, в якій зберігалося добриво, оброблений підвал, а також територія 10 на 10 метрів, прилегла до нього.

При виконанні робіт по перевантаженню хімічної речовини мешканці були відселені з будинку.

У середу до роботи підрозділів МНС будуть залучені і співробітники СЕС, буде здійснений відбір проб грунту, зроблені соскоби в приміщенні підвалу, а також проби повітря, щоб перевірити, чи не перевищені допустимі норми, відзначили в прес-службі.

Интерфакс-Украина

Зараз ви читаєте новину «Кримчани 50 років жили на 4 тоннах небезпечної отрути ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі