середа, 28 червня 2023 12:56

Криваве жертвоприношення по всьому світі: мусульмани відзначають Курбан-байрам

Криваве жертвоприношення по всьому світі: мусульмани відзначають Курбан-байрам
Мусульмани по всьому світі від 28 червня святкують Курбан-байрам Фото: ТСН

Майже мільярд мусульман світу відзначають 28 червня головне ісламське свято - День жертвопринесення. Його святкують кілька днів, а саме святкування пов'язане з низкою важливих традицій.

Це свято відоме під назвами Курбан-байрам та Ід аль-Адха.

Принести в жертву тварину зобов'язаний кожен мусульманин, який має на це кошти, причому одна людина може обмежитися вівцею, а на групу до десяти прихильників ісламу достатньо однієї голови великої рогатої худоби. Водночас тварина має бути досить молодою і без фізичних вад. Дві третіх м'яса жертви слід роздати незаможним, решта йде на святкову трапезу сім'ї.

Жертвопринесення здійснюють мусульмани на згадку про те, як пророк Ібрагім готовий був принести в жертву Всевишньому свого сина Ісмаїла, щоб довести відданість Богові. Однак Всевишній, випробувавши Ібрагіма, зупинив занесену над сином руку і послав Ібрагіму біле ягня, яке й принесли в жертву.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День Конституції України: найкращі вітальні листівки друзям

У дні Курбан-байраму заведено вдягати новий або принаймні найкращий одяг, відвідувати могили близьких.

У Саудівській Аравії свято жертвопринесення є кульмінацією хаджу - щорічного паломництва мусульман до святинь Мекки та Медини. Цього року там зібралося близько 2,5 млн вірян, у 2,5 раза більше, ніж торік, коли світ ще не оговтався від наслідків пандемії та пов'язаних із нею санітарних і візових обмежень.

М'ясо жертовних тварин називають курбан. Його ділять на три частини та роздають людям.

Святкують мусульмани пишно: зустрічаються з друзями та рідними, влаштовують бенкети та розваги. А ще – роблять одне одному подарунки.

У свято не можна займатися фізичною працею, сперечатися та сваритися. Вважається, що це не тільки забирає енергію, але й не дозволяє зосередитися на читанні святкових молитов.

28 червня в церковному календарі – день пам'яті біблійного пророка Амоса.

Був він звичайним пастухом, але згодом став одним із найшанованіших пророків свого часу. Головна його заслуга в тому, що саме Амос взяв участь в утвердженні євреями віри в Єдиного Бога та закінченні ідолопоклонства. Також він за своє життя викрив чимало чиновників, суддів, лихварів. Більшість пророцтв Амоса увійшли в Біблію.

Цього дня не варто ходити в поле чи на луг. Краще не купатися у відкритих водоймах. Якщо приснився поганий сон, не розповідайте його нікому.

Зараз ви читаєте новину «Криваве жертвоприношення по всьому світі: мусульмани відзначають Курбан-байрам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі