неділя, 29 грудня 2019 20:23

Кожна перемога України у міжнародному суді доводить світу, що Росія - країна-злочинець

Кожна перемога України у міжнародному суді доводить світу, що Росія - країна-злочинець
Григорій Перепелиця: Росіяни почнуть поводити себе правомірно та дотримуватись міжнародного права, тільки якщо відчують, що у них можуть щось забрати. Фото: ДТ

Перемоги у міжнародних судах - це показник того, що наша дипломатія є ефективною. Проте маємо розуміти, що росіяни не виконуватимуть рішень арбітражів. Однак це не означає, що нам варто від них відмовитись. Кожна перемога України у міжнародному суді в чергове доводить світу, що Росія - країна-злочинець.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua говорить експерт з міжнародних відносин Григорій Перепелиця.

Міжнародний суд Організації Об'єднаних Націй у нідерландській Гаазі 8 листопада визнав свою юрисдикцію у позовах України проти Росії. Що це для нас означає?

- Це дуже важлива подія для нас. Маємо не такий великий спектр засобів, щоб протистояти російській агресії. Попередній та теперішній президенти віддають перевагу виключно мирним політико-дипломатичним шляхам. Головним тут є опора на міжнародне право і світові судові організації. Представники України завжди на всіх міжнародних майданчиках намагаються апелювати до світового законодавства. Робимо титанічну роботу, щоб доводити свої позиції у судах, показувати усім, які злочини чинить Російська Федерація.

Тому той факт, що трибунал у Гаазі став на сторону України можна вважати черговою дипломатичною перемогою нашої держави. Показуємо, що можемо бути сильним конкурентом у судових суперечках, адже на нашому боці правда і право. Стокгольмський арбітраж - черговий доказ. Бачимо прогрес та ефективну роботу української сторони з міжнародними судовими організаціями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україні вигідніше, щоб Трамп залишив посаду президента США" - експерт

Яке може бути рішення Гаазького суду по суті?

- Тим, що суд визнав свою юрисдикцію у справі "Україна проти Росії", він уже показує, що скоріш за все стане на наш бік. Проте питання у тому, який є практичний зиск для нашої держави від таких судових перемог. Наочно бачимо, що Кремль нахабно ігнорує будь-які міжнародні арбітражні рішення. Постанову трибуналу з морського права росіяни виконали тільки тоді, коли самі вважали за потрібне. Повернули наших моряків та кораблі в обмін на виконання своїх умов. Якщо говорити про міжнародний суд з прав людини, де Україна звинувачує РФ у дискримінації кримських татар, його рішення Москва теж проігнорувала. У Росії прийняли закон, за яким будь-яке рішення міжнародного суду може вступити у силу на території РФ тільки після того, як його ратифікує Державна Дума. Тому будь-яке рішення, що буде підтримувати Україну, росіяни просто ігноруватимуть.

Якої тактики притримується РФ у судових суперечках з Україною?

- Росіяни усіма силами намагаються заблокувати рішення судів. Наполягають, що органи не мають компетенції розглядати позови, подають апеляції. Затягують вирішення справи по суті. Коли це не вдається, просто ігнорують рішення судів про компенсацію збитків. Яскраво зараз бачимо це з ситуацією довкола рішення Стокгольмського суду. Може виставляти свої умови. Мовляв, ми заплатимо вам те, що і так ваше в обмін на якісь політичні поступки.

Які є важелі тиску на Росію, щоб змушувати їх виконувати рішення міжнародних судів?

- Ми маємо вимагати цього виконання. У жодному разі не повинні відмовлятись від своїх претензій. Наша влада відмовляється від силових засобів. Якби було бажання, могли б почати процес націоналізації того ж російського "Сбербанку", що працює на території України. Так росіяни б побачили, що ми теж можемо діяти з позиції сили. Але наша пацифістська політика приводить до того, що війна продовжується, а Росія не виконує ніяких взятих на себе зобов'язань. Також можна лобіювати арешт російських активів закордоном. Апелювати до міжнародних судових рішень та вимагати компенсації таким чином. Росіяни почнуть поводити себе правомірно та дотримуватись міжнародного права, тільки якщо відчують, що у них можуть щось забрати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Зацементує окупацію" - подальші кроки Кремля щодо Донбасу

Але на Росію хоч якось впливають міжнародні суди?

- Говорять, що Росію можуть прирівняти до країни-спонсора тероризму. Але навряд це станеться. Так звані ЛНР та ДНР не чинять терористичних актів як таких. Вони просто є колабораціоністськими проросійськими утвореннями на території України. Навіть за нашим законодавством, вони не вважаються терористичними організаціями.

Від рішень міжнародних судів Кремль несе у першу чергу іміджеві втрати. Більше людей у світі переконуються у тому, що Росія - країна-злочинець. Але, на жаль, РФ вдало компенсує це своєю масштабною пропагандою, що діє по всьому світу.

Міжнародний суд Організації Об'єднаних Націй у нідерландській Гаазі 8 листопада визнав свою юрисдикцію у позовах України проти Росії. Тепер може розглянути факти порушення РФ конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та ліквідацію расової дискримінації. Перше стосується Донбасу, друге — переслідування кримських татар і українців у Криму.

Україна ініціювала позов проти Росії 2017 року. Вимагає відшкодувати збитки за порушення обох конвенцій. Київ звинувачує Москву в наданні зброї незаконним формуванням, збитті малайзійського боїнга на Донбасі в липні 2014-го, обстрілах житлових районів Маріуполя та Краматорська в січні-лютому 2015-го. У дискримінації української та кримськотатарської громад на окупованому півострові, забороні діяльності Меджлісу, обмеженні на викладання української й кримськотатарської мов.

Зараз ви читаєте новину «Кожна перемога України у міжнародному суді доводить світу, що Росія - країна-злочинець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі