субота, 28 грудня 2019 20:23

"Україні вигідніше, щоб Трамп залишив посаду президента США" - експерт

"Україні вигідніше, щоб Трамп залишив посаду президента США" - експерт
Володимир Горбач: У зв'язку зі скандалом довкола імпічменту президента Дональда Трампа про Україну говорили усі іноземні медіа. Але, на жаль, наша держава згадувалась не у контексті війни та протистояння агресору. Здебільшого мова йшла про високий рівень корупції та зловживань на найвищому рівні. Фото: 112 канал

Скандал довкола імпічменту президента Дональда Трампу був однією з найбільш визначальних міжнародних подій 2019 року. Наша ж влада повинна маневрувати між політичними силами США. Дуже важливо не підставлятись зараз під репутаційні удари, спростовувати тези про найкорумпованішу країну у світі та підтримувати зв'язки з обома партіями.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua говорить експерт з міжнародної політики Володимир Горбач.

Як скандал з імпічментом вплинув на Україну?

У зв'язку зі скандалом довкола імпічменту президента Дональда Трампа про Україну говорили усі іноземні медіа. Але, на жаль, наша держава згадувалась не у контексті війни та протистояння агресору. Здебільшого мова йшла про високий рівень корупції та зловживань на найвищому рівні. Це формує негативний образ нашої держави в очах іноземців - міжнародних інвесторів, дипломатичних партнерів.

Також після цього скандалу однозначно погіршилось ставлення Трампа до України. Наша країна тепер асоціюється з його особистими проблемами і викликає тільки роздратування. Американський лідер і раніше не дуже прихильно ставився до нашої країни. Тепер це негативне сприйняття ще більше закріпилось.

Нова українська влада сама зробила цю ситуацію можливою. Велика доля відповідальності лежить на команді Володимира Зеленського.

Які висновки варто зробити з цієї ситуації?

Ніколи і за жодних обставин не треба втручатися чи вливати на внутрішні справи жодної країни. Особливо коли мова йде про передвиборчі кампанії великих геополітичних гравців, як Сполучені Штати. Треба намагатися підтримувати баланс стосунків з обома американськими партіями. Для нас вкрай важливо зберегти підтримку і демократів, і республіканців. Маємо ґрунтовно працювати з Конгресом та доносити до його представників українську позицію. Пропонувати двопартійні проекти допомоги нашій країні.

Також на фоні скандалу у США випливла ще одна проблема. У жодному разі не можна дозволяти неформальним зв'язкам та каналам спілкування домінувати над офіційними зустрічами та перемовинами. Коли взаємодія між країнами відбувається на дипломатичному рівні, усе фіксується, немає таємних аспектів, які могли б зіграти проти сторін перемовин. Система контролю та запобіжників працює. Тоді вірогідність виникнення такого роду скандалів зводиться до мінімуму. Банально на офіційних перемовинах би не підняли такі теми, що обговорювали Трамп та Зеленський. Натомість коли зовнішня політика приватизується такими людьми як адвокат американського президента Джуліані та помічник українського лідера Андрій Єрмак, скандали будуть виникати неминуче. Має бути менше лобізму та більше офіційної дипломатії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Адвокат Трампа зізнався, що хотів прибрати Йованович

Як далі розвиватимуться події? Дональд Трамп залишить посаду американського президента?

Нижню палату Конгресу контролює Демократична партія. Тому Палата представників найближчим часом підтримає голосуванням справу імпічменту. Натомість у вищій палаті - Сенаті - більшість належить республіканцям. Вони можуть зробити контрпропагандистський хід. Влаштувати свої слухання з повністю протилежними висновками, свідченнями та свідками. Мовляв, так довести зі свого боку невинуватість Трампа. Можуть зробити це якомога швидше, щоб забути цю ситуацію та готуватись до виборів. З іншого боку можуть відтягувати до президентської кампанії, щоб акцентувати увагу на імовірних зловживаннях Джо Байдена. Зараз його вважають головним конкурентом Трампа на виборах президента. Бачимо ситуацію, коли імпічмент перетворився у частину виборчої технології. І використовують її обидві партії. Це вже не юридична справа, а електоральна та політична. Вибори покажуть, хто був правий.

Як стосунки України та США будуть розвиватись наступного року?

Адміністрація Трампа має обережно ставитись до історії з імпічментом і до України у тому числі. Наша ж влада повинна маневрувати між політичними силами США. Дуже важливо не підставлятись зараз під репутаційні удари, спростовувати тези про найкорумпованішу країну у світі та підтримувати зв'язки з обома партіями.

Має бути менше лобізму та більше офіційної дипломатії

Щодо фінансової та безпекової підтримки поки можемо не перейматись. У Сполучених Штатах економічний рік триває з вересня по вересень. Вже затверджений проект бюджету на наступний. Там прописані пункти фінансової та збройної допомоги для України. Тож до вересня 2020 року нічого не зміниться. Що буде далі, залежатиме від того, хто здобуде перемогу на американських виборах президента.

Яка кандидатура президента найбільш прийнятна для нас?

Якщо знову переможе Трамп, Україні буде важче. Інший кандидат на посаді президента відкриє нові можливості. Натомість з другим терміном для Дональда Трампа вони залишаться обмеженими. Його відверто не дуже цікавить ситуація в Україні.

Які ще ключові міжнародні події відбулись цьогоріч?

Процедура брекзиту в Великій Британії підходить до свого логічного завершення. Досі триває довгий процес американсько-китайського протистояння в економічні сфері. Його називають торговельною війною. Жоден глобальний виклик ще остаточно не подоланий. 2019 був роком довготривалого процесу, а не результату.

Для України цього року важливими були вибори у Європейському парламенті. Бачимо, що після інституційних змін підтримка з боку ЄС залишилась. Це - позитивний сигнал.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україні потрібен новий спецпредставник США - Пристайко

За 2019 рік Україна більше здобула чи втратила на міжнародній арені?

Втратила. Зовнішня арена для нас - це війна та дипломатичні переговори про неї. У рамках Мінських переговорів чи "нормандського формату" наші позиції зараз послабились. Пішли на великі односторонні поступки російській стороні. Останні три роки тримали сильнішу позицію, навіть ціною відсутності зустрічей на найвищому рівні. Виглядало так, що РФ не виконує домовленостей, а Україна та Захід тиснуть на неї, продовжуючи санкції. Цього року відбулось переключення. Нова українська влада стала ситуативними союзниками Путіна у поваленні Порошенка з посади. Зеленський і команда, прийшовши до влади, не одразу зрозуміли, у чому полягає національний інтерес України. Замість того, щоб стійко опиратись агресору, вирішили домовлятись. Заради самого факту зустрічі у Парижі перетворили росіян на посередників, а не учасників конфлікту. Франція та Німеччина тепер ставлять вимоги нам, а не Кремлю. Мовляв, ми маємо піти на зустріч. Натомість Росія просто винесла себе за дужки врегулювання і каже, щоб Київ домовлявся з терористами з ОРДЛО. Це - стратегічний програш, але ще не поразка.

Є шанс, що наступний рік буде більш вдалим для України у сфері зовнішньої політики?

Це залежить від багатьох обставин. Повинні вирахувати больові, проблемні точки Російської Федерації та тиснути на них. У той же час треба приховувати свої слабкі місця. Якщо зможемо це поєднати, покращимо свої позиції.

У США запустили процедуру імпічменту для президента Дональда Трампа. Підставою стала його телефонна розмова з українським лідером Володимиром Зеленським у липні. 25 вересня спікер Палати представників 79-річна Ненсі Пелосі доручила шістьом комітетам провести розслідування

Дональда Трампа звинувачують з зловживанні службовим становищем. Його опоненти вважають, що президент міг тиснути на Зеленського. Мовляв, просив його розслідувати діяльність колишнього віце-президента США Джо Байдена, який є одним з конкурентів Трампа на майбутніх виборах 2020 року.

Зараз ви читаєте новину «"Україні вигідніше, щоб Трамп залишив посаду президента США" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі