понеділок, 25 березня 2024 22:17

Користування газовими приладами: як безпечно це робити і коли негайно перекривати крани

Користування газовими приладами: як безпечно це робити і коли негайно перекривати крани
 У Міненерго дали поради для безпечного користування газовими приладами. Фото: facebook.com/minenergoUkraine

Українці все частіше стали користуватися газовими приладами через відключення електроенергії.

Щоб така експлуатація була безпечною, потрібно дотримуватися рекомендацій. Про це нагадали в Міністерстві енергетики у Facebook.

"Через холоди та відключення електроенергії громадяни активніше користуються газовими приладами – як звичайними кухонними плитами, так і різноманітними портативними чи туристичними пальниками. І часто нехтують правилами безпеки, піддаючи ризику себе та близьких", – зауважили у відомстві.

Перед використанням газових приладів необхідно:

1. Ознайомитися з інструкціями експлуатації газових приладів і дотримуватися їх.
2. Стежити за нормальною роботою газових приладів, димоходів і вентиляції, перевіряти тягу до включення та під час роботи газових приладів.
3. Періодично очищати димохід.
4. Після закінчення використання газу закрити крани на газових приладах і перед ними.
5. При несправності газового обладнання викликати працівників підприємства газового господарства.

Також при раптовому припиненні подачі газу потрібно негайно закрити крани пальників газових приладів і повідомити в аварійну газову службу за телефоном 104.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обігрівачі, пічки, "буржуйки": як безпечно користуватися цими пристроями

Міненерго радить при появі в приміщенні запаху газу:

– негайно припинити використання газовими приладами;
– перекрити крани до приладів і на приладах, відчинити вікна або кватирки для провітрювання приміщення;
– викликати аварійну службу газового господарства за телефоном 104 (з незагазованого приміщення);
– сповістити оточення про запобіжні заходи, вивести людей з загазованого приміщення.

"Важливо в такому випадку не запалювати вогонь, не курити, не вмикати і не вимикати електроосвітлення й електроприлади, не користуватися електродзвінками", – наголосили у відомстві.

Крім того, перед входом в підвали й погреби варто переконатися у відсутності запаху газу до включення світла або запалювання вогню. Працівників підприємств газового господарства необхідно допускати в приміщення після пред'явлення ними службових посвідчень у будь-який час доби. Повідомляти підприємство газового господарства при виїзді з квартири на термін більше одного місяця.

Фахівці також нагадали, що власники будинків і квартир повинні своєчасно укладати договори на технічне обслуговування газового обладнання та перевірку димоходів, вентиляційних каналів. У зимовий час необхідно періодично перевіряти оголовки димоходів з метою недопущення їх обмерзання і заткнення.

17 листопада прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Росія здійснює удари по газовидобувних об'єктах України і по Південному машинобудівному заводу у Дніпрі.

Пізніше компанія "Нафтогаз" підтвердила, що ворог під час масованого ракетного удару вранці 17 листопада обстріляв об'єкти газовидобувної інфраструктури на сході. Деякі з них зруйновані, деякі зазнали ушкоджень.

За оцінками Держстату, за рік в Україні газ подорожчав приблизно на 16%. Хоча цього року та до середини 2023-го тариф на газ обіцяють не підвищувати, українцям доведеться платити більше.

Зараз ви читаєте новину «Користування газовими приладами: як безпечно це робити і коли негайно перекривати крани». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі