вівторок, 22 червня 2010 10:53

Київ придбає трьох слонів

Київ придбає трьох слонів

У Київський зоопарк до кінця року приїдуть три слони - дві самки і один самець.

Слона, швидше за все, зоопарку подарують, а слоних доведеться купувати. Приблизна ціна тварин становить близько 300 тисяч гривень.

Зооколекцію планують поповнити також іншими тваринами. Київський зоопарк сподівається купити зубра і пару тапірів. Якщо знайдуться меценати, то в зоопарку з'являться хижаки - за останні три роки колекція скоротилася на 102 особини.

23 липня буде оголошено результати третьої і останньої експертизи щодо смерті слона, після чого буде ухвалено остаточне рішення: чи звільняти нинішнього директора зоопарку. Але, як сказав заступника мера столиці Ігор Добруцький, зараз "всі налаштовані проти неї". Нагадаємо, міліція свої висновки вже зробила: слона не труїли, він помер через погане харчування та догляд.

Крім цього, за словами заступника мера, найближчим часом німецькі фахівці почнуть чистити озера, які розташовані на території зоопарку.

"Зараз вони настільки брудні, що в них не можуть нормально жити і розмножуватися птахи", - сказав Добруцький. Крім того, вже готуються ескізи вольєрів для приматів і слоновника (вартість кожного становить від 100 тисяч гривень). Зараз у слоновнику встановлено електрошок, який не дозволяє тварині підняти вгору хобот. А мавпи живуть у вузьких темних клітках.

"Ми хочемо створити для них нормальне природне середовище, щоб був простір, ліани, можливо, невеликі басейни, гойдалки", - сказав заступник мера. Фінансуватися ці проекти будуть частково за рахунок міськбюджету, але переважно за рахунок меценатів. Шукати їх будуть серед депутатів Київради і Верховної Ради. Імена меценатів розмістять на табличках у зоопарку.

"Після всіх НП, які трапилися в зоопарку, було прийнято рішення створити Наглядову раду при Мінохоронприроди, який прийматиме всі рішення про звіринець – чи купити слона, чи звільняти директора, чи розширювати територію. До ради увійдуть приблизно 15 осіб. Нардепи, депутати Київради, керівники різних природоохоронних організацій, вчені", - заявив Добруцький. Працювати вони будуть на громадських засадах і при цьому матеріально підтримувати зоопарк.

Нагадаємо, в травні Київському зоопарку запропонували подарувати слона з Таїланду замість недавно померлого Боя з умовою, що Київ повинен привезти тварину за свої кошти. Тоді столична мерія від подарунка відмовилася, зазначивши, що кошти на купівлю та утримання слона в міському бюджеті не закладено.

Як повідомлялося, на сесії Київради, яка відбулася 17 червня, було створено тимчасову слідчу комісію, яка перевірити діяльність Київського зоопарку. Крім цього, перший заступник голови Київської міської державної адміністрації Олександр Попов заявив, що вважає за необхідне призначити нового керівника київського зоопарку.

Сегодня

Зараз ви читаєте новину «Київ придбає трьох слонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі