субота, 27 березня 2010 18:12

Кияни прийшли битися із забудовниками (ФОТО)
10

Сьогодні тридцять киян вийшли на суботник-акцію напроти центрального РАГСу, що на проспекті Перемоги. Вони протестували проти забудови та зруйнування скверу. Анонсувалося, що люди висаджуватимуть дерева. Але з кількома маленькими липами прийшов лише один чоловік.

"Раніше тут був сквер, а тепер хочуть звести два готельно-офісні хмарочоси висотою більше півсотні поверхів, - розповів кореспонденту Gazeta.ua Артем Дзюба. - Київська рада приймає незаконні рішення щодо забудови міста. Ми проти цього. Сюди вийшли прості жителі прилеглих будинків. Ніякого політичного піару ми не переслідуємо. Хочемо лише зробити Київ зеленим".

Зі слів Дзюби, забудовник - фірма "КАН Девелопмент" - знав про проведення акції. Через це жителі були готові, що їм чинитимуть опір.

"У кожному під"їзді було оголошення про акцію, тому ми й прийшли сюди, - пояснила пенсіонерка Оксана Хвиля. - Раніше на цьому місці стояла нафтобаза. Потім вона вибухнула. Після цього посадили сквер. Років 25 тут був".

"Такі гарні сосни, голубі ялинки, каштани, японські сакури, берези у парку росли, - розповіла жінка, яка не захотіла називатися. - Раніше багато людей прогулювалися: і діти, і мами з візками, і пенсіонери. Де ж тепер парк? Куди піти прогулятися? До скверу Політехнічного інституту далеко. Ми старенькі, нам важко туди йти. Я зробила запит на "колл-центр" Черновецького щодо вирубування дерев. Мені сказали, що до 26 березня нададуть відповідь. Та до цього часу ніхто не відповів. Мер рекламує свій центр, а там нічого не роблять".

Учасники акції впевнені, що через забудови будуть затори на дорогах.

"Оскільки офісів там буде багато, то і відповідно штат працівників буде великий, - додав пан Дзюба. - Вони під"їжджатимуть на автомобілях. Виникне колапс".

"Тут проходить метро, підземні води річки Либідь протікають, а вони надумали будуватися", - обурюється Людмила Георгіївна Хован.

"Напевно ця компанія має у владі своїх людей, якщо на високому рівні приймаються рішення про дозвіл на будівництво у невідведених для цього місцях, - зауважив Артем Дзюба. - Вона також веде будівництво над Аскольдовою могилою, неподалік від Лаври. А там будувати не можна".

Біля РАГСу з однієї сторони вже ведеться будівництво.

"Коли 300 свай забивали, ми ледве витримали, - зізналась Оксана Хвиля. - Кожного дня стукали. А як ці два центри почнуть будувати, то взагалі з розуму можна буде зійти".

Люди вважають, що однієї акції буде не достатньо для припинення забудови та відновлення скверу. Хочуть звертатися до прокуратури з проханням опротестувати дозвільне рішення на будівництво.

З представників забудовника на акції не було нікого.

Фото: Леонид Езерский/Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Кияни прийшли битися із забудовниками (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі