середа, 10 лютого 2010 07:08

Кияни лягали під трактори й відбійні молотки

Автор: фото: Леонід ЄЗЕРСЬКИЙ
  Жителі вулиці Прорізної в Києві 1 лютого біля паркану, який того дня почали зводити забудовники. Люди не хочуть, аби поблизу їхніх будинків з’явився ще один ресторан
Жителі вулиці Прорізної в Києві 1 лютого біля паркану, який того дня почали зводити забудовники. Люди не хочуть, аби поблизу їхніх будинків з’явився ще один ресторан

Цілодобове чергування та спостереження з вікон за діями забудовників організували з 1 лютого жителі столичної вул. Прорізної. Якщо до огородженого будівельним парканом майданчика з"їжджається техніка, люди сповіщають одне одного, вибігають надвір. Їхнє завдання — не пустити забудовників.

— Ночами сюди заїжджали трактори, — розповідає місцевий 58-річний Тарас Кінько. — Люди блокували їх, лягали в ковші, під пневматичні відбійні молотки. Ті показують документи без печаток, без дат. Ми на таке не купимося.

"Проводиться розбирання басейну та відновлення благоустрою". Так написано на табличці, прикріпленій до паркану. Ще зазначено, що замовником робіт є столичне комунальне підприємство "Київводоканал", а виконавцем — товариство "Парус".

Але жодних робіт із благоустрою на місці не ведуть, переконані жителі. "Парус" має намір звести у скверику ресторан і підземну парковку. На огородженій під забудову ділянці розташований старий занедбаний басейн. Навесні та влітку в ньому повно сміття. Це в центрі столиці, за 150 м від Хрещатика. Неподалік — пам"ятники літературному персонажу Паніковському й театральному режисеру Лесю Курбасу.

— Ця земля для Києва особливо цінна, — говорить Тарас Кінько. — Вона є частиною історичного Києва. Зараз, користуючись виборчим безладом, пробують захопити територію, не маючи усіх документів і погоджень.

Місцеві розповідають, "Парус" не має затвердженого проекту будівництва ресторану. Також невідомо, хто буде його інвестором. Це не дає права підприємству починати роботи, встановлювати паркан.

— За проектом, площа ресторану має бути 108 квадратних метрів. А ми дізналися, що план передбачає 396 "квадратів". Тоді він буде в 5 метрах від будинку, закриватиме вікна першого і другого поверхів. Пожежні приписи вимагають, що при спорудженні такого об"єкта до будинку має бути щонайменше 13 метрів, — пояснює Тарас Кінько.

Охоронців  найняли на залізничному вокзалі

У "Київводоканалі" заявили, що не мають жодного стосунку до розбирання басейну. Проти будівництва — і Шевченківська районна рада Києва, на території якої розташована ділянка.

— У нас у розпорядженні нема жодної документації про те, що там буде, — каже "ГПУ" перший заступник голови райради Галина Пахачук, 43 роки. — Забудовник відмовляється показувати. Зараз створили такий розподіл обов"язків між районом і містом, що навіть чиновники з мерії Києва не знають, хто й за що відповідає.

Столична прокуратура оскаржила рішення Київради від 10 липня 2003 року. Згідно з ним "Парусу" передали землю на Прорізній, 3–5.

Неподалік конфліктного майданчика весь час стоїть жовтий автобус "богдан". У ньому сидять два десятки кремезних чоловіків. Розмовляти не хочуть, одвертаються. Місцеві жителі чули, що більшість із цих охоронців  найняли на залізничному вокзалі.

— Таке враження, що нас виживають із цього району. Навколо тільки те й роблять, що закривають продуктові крамниці. Уже зачинили продуктовий "Сузір"я", "Ряжанку", — бідкається Тарас Кінько. — З іншого зробили винарку, де народ чаркується. Хтось хоче, аби на Прорізній жили люди, яким слуги привозять продукти з магазину. А тепер ще й ресторан будують.

Проти будівництва виступили кілька авторитетних столичних громадських організацій, серед них — "Захистимо старий Київ!".

Зараз ви читаєте новину «Кияни лягали під трактори й відбійні молотки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі