четвер, 18 березня 2010 13:01

Київводоканал каже, що подаватиме воду погодинно

Київводоканал каже, що подаватиме воду погодинно

У найближчий час кияни можуть зіткнутися з тим, що холодну воду в столиці будуть подавати по годинах - вранці і ввечері. Так заявляють у "Київводоканалі".

Причина в тому, що забруднену талим снігом і мертвою рибою воду нічим очищати – немає реагентів.

"Існують певні ГОСТи для води, і якщо вони не дотримуються," Київводоканал "не має права подавати воду в крани", - розповів Юрій Бондар, голова комісії Київради з питань ЖКГ і керівник "Київенергохолдингу".

За його словами, зараз реагенти для води вже закінчуються. Отже, доведеться економити. Щоправда, на скільки вистачить наявних запасів хімікатів, він не знає. Каже, все залежить від забрудненості води.

Комунальники запевняють, що ситуація вже критична. Риба, яка загинула під товстим шаром льоду, а також через спуск води з Київського водосховища, починає гнити. Вона не тільки отруює воду, але і забиває решітки водозабірних станцій. Крім того, через штольні у Дніпро стікає талий сніг, який увібрав весь бруд з узбіч і може наповнити воду важкими металами.

"Гнила риба виділяє багато вуглекислого газу, який витісняє кисень, і вода стає на смак тухлою, більш каламутною. Але нею отруїтися не можна. Та й зараз поки все в нормі", - сказав Сергій Тимошенко, заввідділом екології міської СЕС. А ось показники по важких металах вже турбують. Остання перевірка СЕС за лютий показала, що вміст марганцю і заліза дуже близький до критичного.

Марганець вважається важким металом, який забиває канали нервових клітин, збільшує стомлюваність і сонливість. А якщо пити воду з підвищеним вмістом заліза, то є ризик відшарування ділянок слизової шлунка, що може призвести до великої виразки та раку.

У "Київводоканалі" стверджують, що проблему можуть вирішити 12-14 млн гривень. На цю суму хочуть закупити в Росії, Білорусі і у вітчизняних хімкомбінатів реагенти.

Перший заступник мера Анатолій Голубченко сказав, що на очищення води варто виділити навіть 20 млн гривень. Але чи станеться це, йому невідомо: "Це питання поки не вирішене. Мені складно сказати". Якщо врахувати, що дірка в міському бюджеті, за оцінками деяких експертів, становить не менше 5 млрд грн, то шансів на те, що гроші знайдуть, небагато.

Сегодня

Зараз ви читаєте новину «Київводоканал каже, що подаватиме воду погодинно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі