понеділок, 16 червня 2014 17:29

Картоплю, від якої відмовилась Росія, згодують худобі

Картоплю, від якої відмовилась Росія, згодують худобі

Заборона ввезення української картоплі до Росії — це політичне рішення.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав виконавчий директор Української асоціації виробників картоплі Богдан Зволінський.

"Формальна причина заборони - зараження шкідником картопляною нематодою. Але вона була виявлена тільки у приватних господарствах західних областей, а заборонили ввозити картоплю з усієї країни. Річний обсяг експорту картоплі в Росію незначний. 2013-го за даними митниці експортували - 1778 тонн. А внутрішнє виробництво - 18 мільйонів тонн. Картоплю в Крим постачали переважно для санаторіїв, дитячих таборів, - вважає Зволінський."

Фермери, які продавали картоплю до Криму, тепер згодовуватимуть її худобі.

"Крим у нас брав близько 15 відсотків урожаю. Ще 20-30 відсотків везли на Донбас. Тепер Крим окупований, на Сході - війна. Але ми налаштовані на позитив. Колись воно устаткується, хоча і не повернеться до попередніх продажів. Лишки згодуємо коровам. За 23 роки це вже втретє такі проблеми зі збутом картоплі, - сказав фермер Олексій Бутенко з села Дягова Менського району Чернігівщини"

"Кримчани закуповували у мене майже третину урожаю, - розповів фермер Володимир Бородюк із селища Понорниця Коропського району Чернігівщини. - Найкраще йшла насіннева картопля. Куди її постачати тепер, ще не думав."

Нагадаємо, 16 червня росіяни заборонили ввезення української картоплі на свою територію і до Криму.

Зараз ви читаєте новину «Картоплю, від якої відмовилась Росія, згодують худобі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі