пʼятниця, 10 жовтня 2014 11:28

Ісламісти з Сирії та Іраку готуються до війни з Росією - ЗМІ

Ісламісти з Сирії та Іраку готуються до війни з Росією - ЗМІ
Фото: Bloomberg.

Бойовики "Ісламської держави" почали безпосередньо загрожувати безпеці Росії. Якщо раніше вони обмежувалися загальними заявами, то тепер кажуть про чисельність угруповання, готового воювати проти Росії.

Про це повідомляє агентство Bloomberg.

Очолити наступ на південні російські регіони має намір командир одного з угрупувань "Ісламської держави" Тархан Батірашвілі, який також відомий як Омар Чеченець (Омар аль-Шишанов).

Бойовик впевнений, що за ним піде "багато тисяч людей". "Я приверну ще більше. Ми помстимося Росії", - наводить слова Батірашвілі, сказані батькові, InoPressa. Мстити Росії один з військових лідерів угрупування має намір за дії російських військ у Грузії.

Відомо, що Батірашвілі народився і виріс в Грузії. Під час збройного конфлікту в Південній Осетії він воював на боці Грузії. При цьому на службі він домігся помітного успіху.

Після звільнення зі збройних сил  "за станом здоров'я", Батірашвілі опинився в Сирії, де до того часу збройна опозиція намагалася повалити президента країни Башара Асада. Тоді ж на території Сирії та Іраку сформувалося угруповання під назвою "Ісламська держава", яка воює за створення ісламістського халіфату і користується підтримкою у частини населення через низький рівень довіри місцевій владі.

Як розповів в інтерв'ю газеті "Комерсант" заступник глави російського МЗС Михайло Богданов, сили радикального угруповання поповнюють громадяни 70-80 держав, у тому числі й росіяни.

Експерти припускають, що до складу "Ісламської держави" входить приблизно тисяча російськомовних джихадистів. Більшість з них чеченці, багато уродженців Панкісі (Панкіської ущелини, де проживають приблизно 11 тисяч грузинів, чеченців і кістинців).

Вперше напасти на Росію бойовики "Ісламського держави" пообіцяли 3 вересня. Тоді радикали пригрозили президенту країни Володимиру Путіну за його підтримку Башара Асада "звільнити Чечню і весь Кавказ".

Зараз ви читаєте новину «Ісламісти з Сирії та Іраку готуються до війни з Росією - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі