четвер, 19 березня 2009 10:59

Індійські учені розробили штучне серце на основі тарганячого

Індійські учені розробили штучне серце на основі тарганячого
Дослідники з Індійського технологічного інституту міста Кхарагпура створили унікальне штучне серце за незвичайно низькою ціною - воно коштуватиме всього близько 2 тисяч доларів. І це при тому, що в середньому західні аналоги коштують близько 60 тис. доларів США.

Як пообіцяв керівник наукової групи з десяти осіб, Суджой Гуха, надійність нового штучного серця буде на порядок вищою, ніж у раніше створених в інших країнах.

Як пояснив професор, такий рівень безвідмовності викликаний тим, що за основу при створенні було узяте серце найживучої комахи на землі - таргана.

Як нагадав учений, таргани існували до появи людини і, швидше за все, житимуть на Землі, коли людини в результаті якихось катаклізмів не стане.

Серце таргана складається з 13 камер, тоді як у людини їх чотири. Серце таргана продовжує працювати, навіть якщо відмовить одна з камер. Відмова однієї камери у серця людини призводить до його зупинки і загибелі. За словами Суджоя Гухи, тиск крові в їхньому створеному ними зразку нагнітається покроково в п"яти камерах з тринадцяти.

У західних аналогах, які існували до цих пір, працює тільки одна камера, тиск нагнітається за один раз, що руйнівно впливає на живі клітини, вважають учені.

Учені для нового штучного серця застосували комбінацію пластмаси і металу. Вони працювали над створенням штучного серця три роки. Науково-дослідні роботи фінансував Департамент науки і технологій уряду Індії.

В даний час проходять випробування нового механізму на жабі - воно перекачує кров у земноводного, знаходячись зовні. Як стало відомо, вже отриманий дозвіл на імплантацію зразка в живий організм для продовження дослідів. Як передбачається, в травні 2009 року серце буде імплантовано козі.

На думку професора Гухи, для завершення циклу випробувань на тваринах буде потрібно ще рік, після чого можна буде приступити до випробувань на людях. У дослідах братимуть участь провідні кардіохірурги з Калькутського медичного коледжу і лікарні та делійського Всеіндійського інституту медичних наук.

Якщо все йтиме так, як задумано, вже через три роки перше штучне серце можна буде встановити і людині.

За матеріалами: РІА Новости, NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Індійські учені розробили штучне серце на основі тарганячого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі