вівторок, 04 грудня 2007 13:25

У Великобританії помер чоловік, якому вперше в світі вживлено штучне серце

У Великобританії помер чоловік, який першим в світі отримав постійне штучне серце, повідомляє BBC News. Пітер Хьютон помер 25 листопада в госпіталі Selly Oak Hospital в Бірмінгемі у віці 68 років. Причиною смерті стала поліорганна недостатність.

Штучне серце було пересаджено Пітеру Хьютону в ході 14-годинної операції в червні 2000 року. На той час власне серце британця працювало всього на 10% від нормальної потужності, і йому залишалося жити лічені тижні.

До 2000 року всі варіанти штучних сердець були дуже громіздкими. Їх використовували лише для того, щоб підтримати життя хворого в очікуванні донорського серця для трансплантації. Пітер Хьютон отримав експериментальне штучне серце Jarvik 2000, насос, який імплантують в лівий серцевий шлуночок і який харчується від невеликого зовнішнього акумулятора. При вазі всього в 90 г Jarvik 2000 здатний перекачувати від трьох до восьми літрів крові за хвилину.

У тому ж році, через місяць після операції в Бірмінгемі, по інший бік Атлантики, в США, були проведені пробні пересадки повного механічного протеза серця Abiocor компанії Abiomed. Одному з пацієнтів воно подовжило життя на 17 місяців, проте інші прожили після операції значно менше. Проте у вересні 2006 року Управління з продуктів і ліків США видало ліцензію на випуск цього протеза, він може додати декілька місяців життя тим, в кого є протипоказання до трансплантації донорського серця.

На початку поточного року німецькі лікарі пересадили 68-річному пацієнтові з гострою серцевою недостатністю штучне серце з титановим покриттям, розроблене італійськими вченими. Воно є повною заміною справжнього серця і при регулярному заряджанні може функціонувати необмежено довго. Передбачається, що відпрацювання нової моделі продовжуватиметься близько двох років. Вартість такого серця складатиме 60-70 тис. євро.

Щорічно в світі робиться більше 3 тис. пересадок донорського серця. З них 2-2,5 тис. доводиться на США.

 

Зараз ви читаєте новину «У Великобританії помер чоловік, якому вперше в світі вживлено штучне серце». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі