середа, 31 липня 2024 13:15

Спецтема: Війна Росії проти України

ГУР завершило найпотужнішу в історії кібератаку проти РФ

ГУР завершило найпотужнішу в історії кібератаку проти РФ
ГУР завершило масштабну тижневу кібератаку на фінсектор Росії. Фото: pixabay.com

Українська розвідка здійснила масштабну кібератаку на фінансовий сектор Росії та урядові ресурси РФ.

Атака тривала протягом тижня, повідомляє "РБК-Україна" з посиланням на джерела у спецслужбах.

"Надвечір 30 липня кіберфахівці Головного управління розвідки Міноборони завершили одну з найбільших в історії DDOS-атак на інтернет-інфраструктуру Російської Федерації. Вдалося вразити критично важливі ресурси та отримати доступ до великого масиву конфіденційних даних. Усі атаковані ресурси в той чи інший спосіб були залучені до підтримки або фінансування збройної агресії проти України", - повідомляють джерела в українській розвідці.

Атака безперервно тривала протягом тижня і уразила онлайн-сервіси всіх головних російських банків, включно з Центробанком, провайдерів телекомунікаційних послуг, національні платіжні системи, соціальні мережі та месенджери, урядові ресурси та десятки інших сервісів.

Ураження зазнали ВТБ-Банк, Альфа Банк, Сбербанк, Райффайзен банк, РСХБ-Банк, Ак "Барс", Росбанк, Газпромбанк, Т-Банк, іБанк та Банк Росії. В останній день атаки були також уражені ресурси Міноборони РФ, МВС та ФНС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські хакери здійснили кібератаку на Центробанк РФ

Росіянам станом на вчорашній вечір так і не вдалося відновити належне функціонування провідних банківських і платіжних систем, роботу мобільних операторів, соціальних мереж та інтернет-провайдерів. Досі спостерігаються збої в роботу веб-ресурсів Міноборони, МВС та ФНС.

Російські ЗМІ назвали кіберудар найпотужнішим в історії. Результати операції ГУР відчули мільйони користувачів в усіх регіонах Росії. Прогнози щодо наслідків наступних подібних атак - невтішні для ворога.

"Наразі можемо видихнути і констатувати завершення операції. Дякуємо всім, хто брав участь, допомагав та вболівав. Звісно, це лише прелюдія до цікавіших подій. Росіянам радимо починати копати для своєї цифрової інфраструктури помиральну яму. Настає слушний час для ворога згадати про ідею ізольованого "Чєбурнету" з ровами, діджитал-вертухаями і фаєрволами по периметру. До зустрічі в наступному акті цієї захопливої історії", - прокоментував завершення операції співрозмовник видання в ГУР.

Головне управління розвідки Міністерства оборони "зламало" банківську систему Росії. "Лягли" Сбербанк, Райффайзен, ВТБ, Альфа банк та інші.

Зараз ви читаєте новину «ГУР завершило найпотужнішу в історії кібератаку проти РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі