пʼятниця, 18 вересня 2009 15:32

Генсек НАТО заговорив про втілення ідей Путіна

Генсек НАТО заговорив про втілення ідей Путіна

Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен заявив, що альянсу, Росії та США варто розглянути можливість об"єднання своїх систем протиракетної оборони.

Расмуссен заявив, що Північноатлантичний альянс готовий обговорити будь-яку пропозицію з глобальної безпеки, яку внесе президент РФ Дмитро Медведєв. Альянс, у свою чергу, направить Медведєву свої пропозиції щодо створення нової угоди з євроатлантичної безпеки. Генсек НАТО пов"язав цей крок з рішенням Вашингтона відмовитися від розміщення об"єктів своєї системи ПРО в Польщі і Чехії, про яке було оголошено напередодні.

Разом з тим Расмуссен підкреслив, що Росія повинна вплинути на Іран, який підозрюють в розробці ядерної зброї і для захисту від якого, як вважалося, США планували розмістити ракети і радар в Східній Європі. Кремль повинен політичними методами змусити Тегеран відмовитися від претензій на володіння ядерним озброєнням, заявив генсек НАТО.

У своїй промові він підкреслив, що прагне реанімувати партнерство з Росією з питань світової безпеки і висловив надію на те, що ідеї співпраці з Москвою утіляться в конкретні дії.

Андерс Фог Расмуссен став генсеком НАТО 1 серпня 2009 року. До цього він майже вісім років очолював уряд Данії і вважався одним з найбільш відданих європейських прихильників 43-го президента США Джорджа Буша, адміністрація якого ухвалила рішення вийти з договору по ПРО, укладеного ще з Радянським Союзом, і розмістити ракети в Польщі.

Про можливість створення об"єднаної російсько-американо-європейської системи протиракетної оборони ще в 2000 році говорив Володимир Путін, який був тоді президентом РФ. Відповідну пропозицію Путін робив 42-у президентові США Біллу Клінтону, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Генсек НАТО заговорив про втілення ідей Путіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі