четвер, 22 жовтня 2015 16:45

Генпрокуратура Румунії звинувачує трьох екс-міністрів у злочинах проти людяності

Генпрокуратура Румунії звинувачує трьох екс-міністрів у злочинах проти людяності
Фото: vfokuse.md

Генеральна прокуратура Румунії має намір висунути звинувачення у скоєнні злочинів проти людяності трьом колишнім міністрам через насильницьке придушення акції протесту в червні 1990 року.

Про це повідомляє агентство Agerpres.

Йдеться про колишнього прем'єр-міністра Петра Романі, колишнього віце-прем'єра, відповідального за контроль над спецслужбами, Джелу Войкане Войкулеску і екс-міністра оборони Віктора Атанасіу Стенкулеску.

Генеральний прокурор Румунії Тіберіу Ніцц попросив згоди президента країни Клауса Йоханніса на початок кримінального переслідування.

Згода президента на порушення справи необхідна також для правопорушень, вчинених під час виконання обов'язків і після закінчення терміну перебування на посаді міністра.

Як повідомлялося, колишній президент Румунії Іон Ілієску постане перед Верховним судом Румунії за звинуваченнями у скоєнні злочинів проти людяності.

В червні 1990 року в Бухаресті відбулись антиурядові демонстрації з вимогою звільнити колишніх комуністів. Для придушення цих протестів уряд мобілізував шахтарів.

Придушення протестів завершилося смертю чотирьох осіб і пораненням з вогнепальної зброї трьох, а також нанесенням побоїв і позбавленням волі приблизно 1 тис. людей.

Зараз ви читаєте новину «Генпрокуратура Румунії звинувачує трьох екс-міністрів у злочинах проти людяності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі