середа, 21 жовтня 2015 13:30

Першого президента Румунії звинувачують у злочинах проти людяності

Першого президента Румунії звинувачують у злочинах проти людяності
Фото: moldnews.md

Суд Румунії почав розслідування щодо першого президента країни Іона Ілієску.

Йому закидають злочини проти людяності, скоєні в ході протестів 1990 року, передає Agence France Presse із посиланням на генерального прокурора країни.

У лютому і червні 1990 року праві політичні групи та студентські активісти організували табори протесту в центрі Бухареста, вимагаючи відставки колишніх комуністів. У червні протести були придушені після того, як на опозиціонерів напали тисячі шахтарів, що приїхали до столиці громити бюро партій і редакції газет.

"Пан Ілієску проінформований про початок судового розгляду щодо нього", - сказав представник прокуратури.

Раніше повідомлялося, що проти Ілієску висунуті звинувачення, пов'язані із бунтом студентів в червні 1990 року, а також звинувачення у підбурюванні шахтарів приїхати в Бухарест, щоб придушити  протест студентів проти нього. В результаті сутички бунтівників з шахтарями на чолі з лідером профспілки гірників Мироном Козма загинули шестеро людей, кілька десятків отримали поранення.

У грудні 2004 року за кілька днів до закінчення терміну президентського мандата Ілієску помилував Козма, який відбуває 18-річний термін за участь у шахтарських заворушеннях, а потім скасував рішення про помилування під тиском громадськості.

Іон Ілієску обіймав пост президента країни двічі - в 1989-1996 роках і в 2000-2004 роках.

Зараз ви читаєте новину «Першого президента Румунії звинувачують у злочинах проти людяності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі