понеділок, 04 вересня 2023 20:00

Генерал у відставці звинувачує США в повільному контрнаступі України - The Washington Post

Генерал у відставці звинувачує США в повільному контрнаступі України - The Washington Post
Інструктори з норвезького ополчення "Хегра" разом із українськими солдатами на навчаннях. 25 серпня 2023 року, на північ від Тронхейму, Норвегія / Getty Images

Думки в The Washington Post оглядача Макса Бута

Деякі військові чиновники США, схоже, здивовані, що український контрнаступ не дав швидкого прориву. За допомогою анонімних коментарів у ЗМІ вони покладають провину на українських військових. Бригадний генерал армії США у відставці Марк Арнольд, навпаки, анітрохи не здивований повільними темпами наступу. Він звинувачує у цьому американців, а не українців.

Арнольд, життєрадісний колишній офіцер спецназу, який тричі був в Іраку та Афганістані, провів багато часу біля лінії фронту в Україні, консультуючи українських військових за власний кошт. Він залишився під враженням від професіоналізму та мотивації української армії, але водночас усвідомлював обмеженість навчань та обладнання, які їм надав Захід.

Вперше я зустрів Арнольда у Києві у травні. Ще тоді, за кілька тижнів до початку українського контрнаступу, він казав мені, що українці не зможуть зробити цьогоріч прорив. Однак був і залишається оптимістичнішим щодо перспектив вирішальних операцій наступного року.

Перемога України може відбутися влітку 2024 року, коли більшість маневреної техніки прибуде з країн НАТО в Україну

Я зберіг зв'язок із Арнольдом і в ньому знайшов послідовний зразок реалізму. Ще 23 червня, на самому початку контрнаступу, він написав мені електронною поштою: "Я, як і раніше, дуже скептично ставлюся до того, що цього року відбудеться вирішальна битва, яка вплине на перемогу України. Це може статися наступного літа, коли більшість маневреної техніки прибуде з країн НАТО в Україну".

Зовсім недавно він жалівся мені: "Українцям бракує мобільності, необхідної для прориву густих мінних полів і загороджень. Механізовані піхотні та бронетанкові батальйони армії США мають у кожній роті танки з протимінними машинами та важкі катки. Українці ні".

Українцям бракує не лише засобів розмінування. Минулого тижня Арнольд написав мені: "Якщо взяти усі бойові машини Bradley, танки Leopard-2 та Challenger-2, а також іншу техніку, українці зможуть укомплектувати лише одну бригаду. Лише шість батальйонів із приблизно 350 батальйонів сухопутних військ ЗСУ пройшли загальновійськову підготовку НАТО". За його словами, цього просто недостатньо, щоб досягти прориву.

Російські ударні вертольоти атакували українські бронетанкові підрозділи, які намагалися розмінувати мінні поля, сповільнюючи їх просування до мінімуму

Українці атакують і в ще більшій скруті через відсутність, як він зазначив, переваги в повітрі. У багатьох випадках російські ударні вертольоти атакували українські бронетанкові підрозділи, які намагалися розмінувати мінні поля, сповільнюючи їхнє просування до мінімуму.

У той час, як дехто в США критикує підхід Києва в контрнаступі, який, схоже, нарешті набирає обертів, оскільки українці проривають першу лінію російської оборони на півдні - Арнольд цього не робить.

"Американським військовим буде важко досягти значно кращих результатів без панування в небі та артилерійських систем великої дальності. Я задоволений прогресом, який українці показали сьогодні", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Китайці декілька разів натякали Путіну закінчувати війну. Побачили слабкість" - полковник

Арнольд відкидає багато конкретних критичних зауважень зі сторони Пентагону. Зокрема звинувачення, що українці перенаправили надто багато ресурсів на Бахмут. Він стверджує, що наступ там "не вимагав великих обсягів механізованої техніки і що "українські операції у різних географічних регіонах необхідні для зв'язування російських військових ресурсів та захисту українських територій на північному сході".

Хоча деякі в Пентагоні, очевидно хочуть, щоб українці ризикували тяжкими втратами, атакуючи просто в зуби російську оборону - Арнольд вважає, що українське командування зробило правильний вибір, діючи обережніше.

"Розумно оцінювати і витрачати людські ресурси під час контрнаступу, водночас очікуючи на прибуття більшої частини бронетехніки та механізованої техніки у 2024 році", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На концерті у Кобзона: скільки генералів втратила РФ за час війни

Аргумент Арнольда про те, що Київ може досягти великих успіхів у 2024 році, суперечить припущенню деяких американських чиновників, що буде наступ 2023 року чи кінець українського наступу.

"Ми дали їм цю залізну гору для контрнаступу. Не можемо зробити цього знову. Її більше не існує", - сказав Wall Street Journal один колишній урядовець США.

Але чи так це насправді? Захід збільшує виробництво боєприпасів. Армія США очікує, що випуск 155-мм артилерійських снарядів збільшиться з 24 тис. на місяць цього року до щонайменше 80 тис. на місяць наступного. На той момент в українців також мають бути танки Abrams М-1 та винищувачі F-16. Більше того, українські війська, які взяли участь у цьому контрнаступі й вижили, стануть набагато більш досвідченими та вправними в наступальних операціях.

У росіян буде можливість відновити оборону за зиму. Але просуваючись на південь, українці зможуть вивести більше російських ліній постачання в Криму та на півдні України в зону дії HIMARS

Звичайно, росіяни матимуть змогу відновити свою оборону за зиму. Але, просуваючись далі на південь, українці зможуть вивести більше російських ліній постачання в Криму та на півдні України в зону дії HIMARS, що перешкоджатиме зусиллям Росії з поповнення запасів узимку.

Арнольд з оптимізмом дивиться на те, що українці зможуть зробити прорив у 2024 році за умови, що отримають більше підготовки та обладнання, ніж отримали цього року.

"Якщо адміністрація Байдена зацікавлена в припиненні цієї війни, то дасть зброю дальньої дії, ракети ATACMS, протикорабельні ракети Harpoon, дрони Reaper, літаки F-16, більше бронемашин М113, бронетранспортерів, бойових машин Bradley і танків Abrams", - каже він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Контрнаступ можна буде оцінити в кінці року" - старший лейтенант Армії оборони Ізраїлю

Але справа не лише у збільшенні кількості зброї. Українські військові також потребують додаткової підготовки.

"Західна підготовка українських військових за останні 15 місяців складалася з 85% базової підготовки, 5% підготовки командирів невеликих підрозділів та 10% підготовки батальйонів. Ці зусилля підготували менше 5% сухопутних військ ЗСУ і майже не стосувалися офіцерів рівня батальйону та вище", - каже Арнольд.

Результати цієї недосвідченості проявилися в уповільненні темпів початкового контрнаступу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Українська армія тисне на російські позиції. Буде прорив" ‒ британський підполковник

Арнольд лобіював в українському генштабі та Міністерстві оборони, щоб найняти відставних західних офіцерів для навчання бригад усередині України, а не змушувати їх їхати до інших країн, оскільки це дозволить швидше підготувати більше підрозділів. Він вважає, що також важливо навчати особовий склад корпусів виконанню командних функцій вищого рівня, щоб ті могли більш ефективно маневрувати підрозділами у бою. Спочатку навчанням керуватимуть відставні західні офіцери, але вони "навчатимуть інструкторів", щоб українці змогли самі пройти курси.

Арнольд також намагається залучити кошти приватного сектора для розширення підготовки та оснащення бойових медиків, щоб українські солдати з більшою ймовірністю виживали після отриманих у бою ран.

Українців мучить той факт, що Захід здатний зробити значно більше, щоб допомогти покласти край війні, але цього не робить

"Мене засмучує, а українців мучить той факт, що Захід здатний зробити значно більше, щоб допомогти покласти край війні, але ми цього не робимо. Це потрібно змінити. Замість стати жертвою одержимості короткостроковою війною американським військовим, які уявляють, що кожна війна закінчується швидко, і адміністрації Джо Байдена було б розумно підготувати українців до більшого успіху в майбутньому. Навіть якщо вони не зможуть досягти всіх своїх цілей під час нинішнього контрнаступу", - сказав Арнольд.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Генерал у відставці звинувачує США в повільному контрнаступі України - The Washington Post». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі