вівторок, 04 червня 2013 21:20

Франція отримала докази використання в Сирії хімзброї

Франція отримала докази використання в Сирії хімзброї
Фото: newsfiber.com

Влада Франції переконана, що в ході громадянської війни в Сирії використовувався смертоносний нервово-паралітичний газ зарин. Як повідомляє Agence France-Presse, про це у вівторок, 4 червня, заявив глава французького МЗС Лоран Фабюс. Міністр послався на результати лабораторних досліджень, але при цьому не уточнив, яка зі сторін конфлікту і в який момент користувалася зарином.

Останнім часом у ЗМІ неодноразово з'являлися повідомлення про вилучення зарину у противників сирійського президента Башара Асада. Так, наприкінці травня зарин знайшли у затриманих в Туреччині бойовиків ісламістського "Фронту аль-Нусра", а 2 червня урядові війська Сирії заявила про вилучення газу у повстанців в ході операції в місті Хама. Раніше, на початку травня, член спецкомісії ООН Карла дель Понте також заявила, що комісія має відомості про застосування зарину повстанцями.

Аналогічні звинувачення неодноразово висувалися і проти уряду Асада. Зокрема, в середині травня телекомпанія BBC World продемонструвала кадри аматорської відеозйомки, на яких, як стверджували свідки, відображене застосування хімічної зброї сирійської армією в місті Саракіб. З офіційних осіб про застосування зарину військами Асада в квітні заявляли міністр оборони США Чак Хейгел і бригадний генерал ізраїльської армії Ітай Брюн.

Раніше президент США Барак Обама заявляв, що застосування Асадом хімічної зброї стане "червоною рискою", після перетину якої буде потрібно іноземна військова інтервенція в Сирію. Тим часом сирійські повстанці, які ведуть збройну боротьбу проти уряду з весни 2011 року, наполягають, що армія Сирії використовує проти них хімічну зброю і тому їм потрібно більш активна допомога з-за кордону.

Зараз ви читаєте новину «Франція отримала докази використання в Сирії хімзброї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі