понеділок, 18 квітня 2022 18:05

Спецтема: Війна Росії проти України

Форми для пасок із церквою, подібною до кремлівської, продають у Львові (оновлено)
8

Цибулеподібні куполи церкви схожі на куполи Собору Василія Блаженного у Москві.
Фото: Надав Анатолій Паладійчук
Форми із зображенням церкви, що нагадує кремлівську, продають у мережі "Метро".
На формі для випічки вказаний виробник ТОВ "РКСП".
Форми із зображенням церкви, що нагадує кремлівську, продають у мережі "Метро".
Паски із зображенням московського Кремля на обгортці й написом ”Куліч пасхальний” продавали в місті Кам’янець-Подільський на Хмельниччині перед Великоднем 2015 року у "Фуршеті".

У львівському METRO продають форми для випікання паски із зображенням церкви, що нагадує кремлівську.

Про це Gazeta.ua повідомив активіст Анатолій Паладійчук.

"Я відстежую цю тему ще з 2015 року. Тоді у "Фуршеті" в Кам'янець-Подільському купив паску із зображенням Кремля, а на паперовій обгортці був герб Росії та люди в національному вбранні. У магазині офіційно це ніяк не прокоментували. 2018-го ситуація повторилася. Відтоді прошу усіх знайомих, щоб кидати мені фото, як побачать ворожу символіку на будь-якій продукції. Цього тижня мій син у львівському METRO купив форми для пасок, на яких церква дуже подібна до Собору Василя Блаженного, що біля Кремля", - розповів активіст.

На формі для випікання зазначений виробник ТОВ "РКСП". Gazeta.ua звернулася до цієї рівненської фабрики по коментар, проте впродовж двох днів там вмикається відповідач російською мовою. А на сайті з їхньою продукцією позиції форм для випікання паски із візерунком церкви немає.

В інтернеті країною-виробником такої форми вказана Італія.

Gazeta.ua звернулася до інших продавців форм для пасок, щоб дізнатися про ситуацію на ринку.

"У нас форм із зображенням церкви взагалі нема. Ми розпродуємо торішні, бо закуповували їх у Харківського заводу. А зараз він стоїть. Цього року великий дефіцит. Ми віддаємо їх по собівартості. Цілу партію відправили нашим військовим, щоб їм могли приготувати святкову випічку", - повідомила Лаура, консультант інтернет-магазину "Артпак".

Автор: Надав Анатолій Паладійчук
  Цибулеподібні куполи церкви схожі на куполи Собору Василія Блаженного у Москві.
Цибулеподібні куполи церкви схожі на куполи Собору Василія Блаженного у Москві.

Про те, чи це дійсно зображення кремлівської церкви, підтверджень нема. Собор Василя Блаженного є візитівкою Москви, одним із найвпізнаваніших місць Росії. Зокрема завдяки своїм цибулеподібним баням, що символізують полум'я свічки. Більшість таких храмів були побудовані у XIV ст., як і Собор Василя Блаженного.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський доручив офіційно розірвати торговельні відносини з РФ

Такі форми для випікання паски продають і на українських сайтах Карамеля і Сімаріс, і російському CondiShop.

Gazeta.ua 17 квітня звернулася по коментар до мережі METRO. 18 квітня отримали відповідь, що компанія вилучила товар із магазинів до з'ясування всіх деталей.

Рівненська компанія ТОВ "РКСП" виготовляє форми для випікання паски із зображенням церкви, що подібна до Собору Василія Блаженного, що біля Кремля. Їх реалізовували у мережі Metro. Після офіційного запиту Gazeta.ua цей товар зняли з продажі до вияснення позиції виробника.

"Дана форма виготовлена із паперу для випічки із колекції "Італійська". Дизайн паперу для пасхальної випічки розроблявся графічними дизайнерами італійської маркетингової компанії", - заявили виробники форм компанія "РКСП".

Також зазначають, що під час розробки дизайну візерунків форм під ринок із православною християнською традицією, а саме елементів піктограми храму, італійські спеціалісти надихались архітектурою православних церков, розташованих у різних містах Італії, Франції та інших країн Європи: наприклад храм Христа спасителя у Сан-Ремо, храм святого Миколая у Флоренції, храм у місті Ніцца. Спільні риси у архітектурі православних храмів зустрічаються у різних містах Європи та усього світу, і України також.

Виробник також надав фото святинь, якими начебто надихнулися графічні дизайнери. Пропонуємо читачам самостійно визначити скільки схожі ці церкви на ту, що зображена на формі для випічки паски. Серед них - київський Свято-Пантелеймонівський собор (Феофанія) та харківський храм Благовіщення.

Автор: колаж
  Європейські храми, якими надихались італійські дизайнери
Європейські храми, якими надихались італійські дизайнери

З початком повномасштабного вторгнення Росії церкви московського патріархату почали масово переходити у київський. 74% українців хочуть, щоб російську церкву заборонили взагалі. Священники Російської православної церкви в Україні (раніше - Московський патріархат. - Gazeta.ua) вимагають міжнародного церковного трибуналу для патріарха Кирила, який благословив росіян на війну проти України.

Зараз ви читаєте новину «Форми для пасок із церквою, подібною до кремлівської, продають у Львові (оновлено)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі