вівторок, 17 січня 2023 22:00

Спецтема: Війна Росії проти України

Форма і броня для жінок: як ЗСУ адаптовуються до сучасної війни
5

Наразі у ЗСУ служать 41 тис. жінок, ще близько 19 тис. – цивільні, які працюють для потреб армії
Фото: Факти
Чоловічі розміри та фасони одягу не відповідають жіночим. Штани можуть добре сидіти в стегнах, але будуть надто великими в талії, у кітелів – довгі рукави, плече спускається значно нижче.
Міністерство планує розпочати роботу з впровадження для жінок-військових окремого типу високих берців
Бронежилет – один із найважливіших елементів військового спорядження. 70-80% поранень на війні походить саме від уламків різних матеріалів.
На параді 2021 року жінки тренувалися у парадній формі, без зброї, у туфлях на підборах. Це викликало обурення громадськості. З того часу ще активніше піднялося питання зручної форми для жінок

Перші партії жіночої військової форми та білизни вже надійшли на тестування до декількох бригад. Міністр оборони Олексій Резніков повідомив, що спільно з волонтерами виготовили два варіанти костюма та спідньої білизни для військовослужбовиць. Їх дослідять під час експериментального носіння у військових частинах. Жіноча форма досить довгий час залишалася актуальним питанням. Велика розмірна сітка, чоловічі фасони – все це впливає на якість служби жінок у Збройних силах України. Що зараз пропонують носити жінкам та як військові долали всі проблемні моменти – у матеріалі Gazeta.ua.

Як було раніше

Наразі у ЗСУ служать 41 тис. жінок, ще близько 19 тис. – є цивільними, які працюють задля потреб армії. Безпосередньо у бойових діях беруть участь близько 5 тис. жінок. Число військовослужбовиць у Збройних силах збільшилося вдвічі з 2015 року. З 2017-го жінки отримали доступ до майже всіх бойових та офіцерських посад. Однак у наказі Міністерства оборони №238 затверджено єдиний стандарт уніформи – чоловічий. Жіноча форма передбачена лише парадна – кітель, спідниця й черевики на підборах.

Автор: ВВС
  На параді 2021 року жінки тренувалися у парадній формі, без зброї, у туфлях на підборах. Це викликало обурення громадськості. З того часу ще активніше піднялося питання зручної форми для жінок
На параді 2021 року жінки тренувалися у парадній формі, без зброї, у туфлях на підборах. Це викликало обурення громадськості. З того часу ще активніше піднялося питання зручної форми для жінок

Жінкам часто доводиться перешивати форму або пристосувати її булавками або ременем

Чоловічі розміри й фасони одягу не відповідають жіночим. Штани можуть добре сидіти у стегнах, але будуть завеликі у талії, у кітелів – задовгі рукави, плече спускається значно нижче. Саме тому жінкам часто доводиться перешивати форму або пристосувати її булавками або ременем у польових умовах.

Бюстгальтери взагалі не передбачені як частина військового однострою

У військовій формі, окрім проблем із розмірами, є ще одна біда – білизна. Жінки у війську отримують разом з формою чоловічої труси, які їм не підходять. Бюстгальтери взагалі не передбачені як частина військового однострою. В Україні у 2017 році намагалися виправити проблему зі спідньою білизною для військовослужбовиць. Тоді Головне управління розвитку та матеріального забезпечення ЗСУ представило концепт трусів і бюстгальтерів. Проте їх розкритикували жінки: на трусах проходив грубий шов посередині, на ліфах – через лінію сосків. Тоді проєкт заморозили.

Жіноча броня

Бронежилет – один з найважливіших елементів військового спорядження. Він захищає від уламків та куль легені та серце. 70-80% поранень на війні походить саме від уламків різних матеріалів. Мета бронежилета — захистити тіло від уламків та куль. Броня може врятувати найважливіше — грудну клітину. І тому важливо, щоб захист максимально близько прилягав до тіла та повторювала анатомічну форму людину. Оскільки бронеплити та плитоноски розраховані для чоловічого тіла, актуальним питанням жіночого спорядження є специфічна броня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Найкраще покарання – в'язниця": що відомо про позбавлених громадянства колишніх представників ОПЗЖ

У січні 2022-го Олександр Довгий – керівник української компанії "Балістика", що виробляє засоби захисту, запатентував жіночий бронежилет, який було розроблено на запит Нацгвардії.

Броня, яку виробляють спеціально для жінок, має специфічну форму, що розрахована на жіноче тіло

Автор розробки вказує, що сьогодні існують бронежилети та плитоноски, які мають стандартизовану форму, яка задана саме формою плити. Вони не враховують особливості анатомічної будови жіночого тіла, що створює дискомфорт при експлуатації виробу. Та броня, яку виробляють спеціально для жінок, має специфічну форму, що розрахована на жіноче тіло.

Система демпферів складається з трьох об'ємних подушок — центральної верхньої та двох нижніх. Форма демпферів дає можливість заповнити об'єм між виступаючими частинами тіла та створити відповідні ніші. Чим плотніше бронежилет, прилягає до тіла, тим кращий захист це забезпечує.

Компанія "Велмет" також почала розробляти жіночі бронежилети і змінила форму плити, зігнувши її в районі грудей.

Зрушення, які є зараз

Як розповіла Євгенія Глізер – співзасновниця волонтерської ініціативи "FRMT", яка займається забезпеченням жінок зручною формою, "це питання – про комфорт для несення служби, виконання завдання та здоровʼя всіх українських військових".

У наказах, які дали старт тестуванню форми, вона фігурує як "Форма 2". Це формулювання і дало назву волонтерській ініціативі по впровадженню жіночої польової форми FRMT, тобто Forma Two.

Після тестування форми і отримання від зауважень та побажань, екземпляри доопрацює виробник. Після цього будуть внесені зміни до наказу Міноборони "Про затвердження Правил носіння військової форми одягу та знаків розрізнення військовослужбовцями – Збройних сил України та ліцеїстами військових ліцеїв".

Міністерство планує розпочати роботу щодо впровадження для жінок-військових окремого типу високих берців

У Міноборони наголошують, що триває робота з вивчення можливості застосування тканини з еластаном. Вона дозволяє за рахунок своїх властивостей та з урахуванням антропометрії жіночої фігури припасувати їх відповідно до потреб військовослужбовиць. У січні міністерство планує розпочати роботу щодо впровадження для жінок-військових окремого типу високих берців.

Займуться також питаннями бронежилетів. Для жінок броня – це також дуже актуальне проблемне питання. Тож цей предмет військового спорядження також має враховувати антропологічні властивості дівчат, що служать. Експериментальний зразок такого бронежилету вже розроблений вітчизняними виробниками. Зокрема, із специфічними засобами для перерозподілу навантаження тощо. Після завершення циклу випробувань згідно визначених процедур він піде у війська. Однак скільки часу займе цей процес наразі невідомо.

Зараз ви читаєте новину «Форма і броня для жінок: як ЗСУ адаптовуються до сучасної війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі