пʼятниця, 23 серпня 2019 14:51

Фейкові новини можуть спотворити спогади – вчені

Фейкові новини можуть спотворити спогади – вчені
Фейки впливають на спогади. Фото із відкритих джерел.

У людей можуть виникнути неправдиві спогади після перегляду фейкових новин, зокрема, якщо історії відповідають їхнім переконанням.

Таке заявляють науковці з Каліфорнійського університету й Університетського коледжу Дубліна, повідомляє журнал EurekAlert!

Дослідження проводили 2018-го за тиждень до референдуму про легалізацію абортів в Ірландії. Науковці припустили, що фейки матимуть аналогічні наслідки під час інших політичних подій.

Дослідники опитали 3140 виборців про те, чи збираються вони голосувати на референдумі та як саме. Потім учасникам показували 6 репортажів, два з яких були вигадані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яким бачив Екзюпері свого маленького принца - знайшли ескізи

Згідно з результатами, половина учасників заявила, що пам'ятає про вигадані історії та називала подробиці фейкових подій. Виборці, які виступали за легалізацію абортів, частіше згадували брехню про своїх опонентів, і навпаки.

Деякі учасники "пам'ятали" про фейкові події навіть після того, як дізналися, що інформація була вигаданою.

Зараз науковці планують дослідити, як неправдиві спогади пов'язані з референдумом Brexit і рухом #MeToo.

Уляна Супрун, в.о. міністра охорони здоров'я, вважає, що кожен українець потребує психологічної допомоги після подій на Майдані.

Зараз ви читаєте новину «Фейкові новини можуть спотворити спогади – вчені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі