пʼятниця, 05 липня 2024 13:36

Спецтема: Війна Росії проти України

F-16 дадуть Україні розширити коридор для торгових суден у Чорному морі

F-16 дадуть Україні розширити коридор для торгових суден у Чорному морі
Постачання Україні винищувачів F-16 американського виробництва, яке, як очікується, відбудеться найближчим часом, дозволить позбавити Росію переваги в небі над Чорним морем. Фото: pixabay.com

Американські винищувачі F-16 дозволять Україні позбавити РФ переваги в небі над Чорним морем.

Із урахуванням атак та ударів морських безпілотників російські військові кораблі не заходять до північно-західної частини Чорного моря на площі майже 25 тис. кв. км, заявив командувач ВМС України віцеадмірал Олексій Неїжпапа в інтерв'ю Reuters.

"F-16 з відповідним озброєнням зможуть відтіснити російські військові літаки. Північно-західну частину Чорного моря, особливо коридор для цивільних судів, буде захищено практично на 100%", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Без винищувачів Україна не матиме шансів виграти війну - генерал США

Україна хотіла б розширити свій судноплавний коридор, який охоплює лише морські перевезення з трьох основних одеських портів, включивши до нього порти Миколаїв і Херсон, але це неможливо. Неїжпапа послався на контроль російських окупантів над Кінбурнською косою, яка виступає вздовж цього маршруту.

"У деяких районах цивільні судна супроводжуються патрульними катерами, які допомагають забезпечувати захист від мін, а засоби ППО забезпечують прикриття як портів, так і коридорів. Дії України в Чорному морі дозволили їй створити та забезпечити власний судноплавний коридор без схвалення Росії після того, як Москва вийшла з військової угоди про експорт продовольства, укладеної за посередництвом ООН", - сказано в повідомленні.

Винищувачі четвертого покоління F-16, які Сполучені Штати Америки нададуть українським військовим, будуть розміщені на території України. Це передбачає безпекова угода між Вашингтоном і Києвом, заявив радник Білого дому з питань нацбезпеки Джейк Салліван в інтерв'ю PBS.

Зараз ви читаєте новину «F-16 дадуть Україні розширити коридор для торгових суден у Чорному морі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі