четвер, 10 грудня 2009 13:29

Євросоюз може виділити 7 млрд євро на боротьбу з потеплінням

Євросоюз може виділити 7 млрд євро на боротьбу з потеплінням
Сьогодні в Брюсселі розпочався самміт країн-учасниць ЄС. Основним питанням, що розглядається на зустрічі, є пошук донацій розміром в декілька мільярдів євро для допомоги бідним країнам в боротьбі з глобальним потеплінням. Водночас нинішній саміт знаменує собою кінець цілої епохи, повідомляє Euroobserver.

Європейські лідери збираються вирішити, скільки покласти в міжнародний "котел", щоб допомогти країнам, що розвиваються, пристосуватися до зміни клімату в період між 2010 і 2012 роками.

Шведська делегація ЄС, намагаючись стимулювати щедрість, напередодні саміту пообіцяла виділити з своєї власної скарбниці 765 млн євро.

Їхня пропозиція ґрунтується на попередній донації Великої Британії розміром у 880 млн євро.

Британія і Данія закликали Євросоюз зібрати в підсумку 7 млрд євро.

Втім Німеччина не бажає робити великий внесок. А Польща все ще бореться за право використовувати віртуальні гроші у вигляді непроданих кредитів вуглецю як їхню частку у фінансуванні клімату в цілому.

Спільний "котел" 2010-2012 років - це лише тимчасовий захід поки багаті країни не створять більший фонд, щоб допомогти країнам, що розвиваються зробити свою економіку більш екологічно дружньою.

На зустрічі шведський прем"єр-міністр Фредрік Райнфельд зазначив, що інші заможні держави (наприклад, США) зробили надто мало, щоб перехід відбувся.

Тим часом, нинішній самміт є останнім в історії ЄС, на якому головують представники усіх країн-членів. З січня місяця наступного року головуватиме новообраний президент ЄС - колишній лідер Бельгії Герман ван Ромпуй.

Решту часу самміту планується присвятити вирішенню внутрішніх фінансових питань.

Учасники мають намір затвердити новий план економічного зростання, що буде сфокусований на інвестуванні дослідів і навчання.

Переклад: Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Євросоюз може виділити 7 млрд євро на боротьбу з потеплінням». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі