четвер, 13 квітня 2006 20:49

Європейська повінь охоплює нові країни

Надзвичайний стан оголошений у 12 повітах Румунії. За минулу добу рівень води перевищив усі критичні позначки. Населені пункти, розташовані в дельті Дунаю, поглинає вода.

- Мені доведеться виїхати звідси в найближчі години. Речі вже зібрав. Перечекаю повінь у родичів в сусідньому селі, - каже один з евакуйованих.

Обстановка ускладнюється сильними дощами, через них вода в Дунаї піднімається.

У річковому порту Калафат і на суднобудівних верфях у місті Галаці вже зупинена вся робота. На південному заході і південному сході країни вода залила тисячі гектарів сільськогосподарських угідь.

Усі рятувальні і медичні служби Румунії знаходяться в стані підвищеної готовності. Під тимчасове житло для евакуйованих людей пристосовані будинки шкіл, клубів і лікарень.

Критична ситуація і у сусідній Болгарії. Так, у Відіні вже почали часткову евакуацію жителів міста. Рівень води в Дунаї перевищив 919 см, тимчасові греблі, побудовані на найбільш критичних ділянках, поки що стримують воду, але гідрологи прогнозують можливий підйом води до 10 метрів. І тоді, майже гарантовано, що вода буде на вулицях міста.

Рівень затоплення міських кварталів коливатиметься від кількох см до 2 - 3 м. Мер міста оголосив про початок виконання третього етапу заходів при повені, який передбачає евакуацію населення з небезпечної зони. Першими попередження отримали жінки і діти, також закриті школи і дитячі садки.

Метеорологи кажуть, що рівень ріки в найближчі години може ще піднятися. Тоді деякі міста виявляться під водою на глибині двох-трьох метрів.

У разі подальшого підвищення рівня води, можливо вже вночі буде оголошена масова евакуація жителів міста.

Однієї з головних причин повені, болгарські фахівці називають спуск води через дамби в Румунії. Урядам Румунії, Сербії і Чорногорії уже відправили прохання максимально обмежити таку діяльність, повідомляє російський "Первый канал", КореспонденТ.net

Зараз ви читаєте новину «Європейська повінь охоплює нові країни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі